Ismeri a viccet, hogy amikor valaki egy közelgő osztrák–magyar focimeccset emleget, akkor valaki megkérdezi, hogy ki az ellenfél? Szakállas vicc, de az Európai Unióban egyre többen ismerkednek meg vele az utóbbi időben.

German Chancellor Scholz Hosts Gathering with some European Leaders
Az Osztrák–Magyar Monarchia feltámadásától tart az Karl Nehammer az ukrán csatlakozás kérdésében is Orbán Viktor mellé állt.
Fotó: NurPhoto via AFP

Az elmúlt években az Európai Unióban Ausztria és Magyarország meglehetősen hasonló álláspontot képviselt számos, a közösséget érintő ügyben. Legyen szó az Ukrajnában zajló háborúról, Oroszország szankcionálásáról vagy az Izrael–Hamász-konfliktusról, uniós körökben sokan úgy gondolják, hogy a két ország „egy könyvből énekel”.

Egy a Politicónak nyilatkozó uniós képviselő úgy fogalmazott, hogy klasszikus osztrák-magyar viselkedést lehet látni.

Be kell látnunk: az Osztrák–Magyar Monarchia kiemelkedik a sírjából

– mondta a diplomata, aki ragaszkodott a névtelenséghez, mivel tartott attól, hogy nyíltan vádaskodjon az európai szövetségeseivel szemben.

Az Európai Unióban éppen igyekeznek megoldani azt a vitát, amely miatt Magyarország vétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt. A magyar miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs egy a Bloombergnek adott interjúban azt mondta, hogy ha az unió kifizeti Magyarországnak a neki járó 30 milliárd eurós forrást, akkor Budapest felhagy az ukrán támogatás vétójával.

Bécs kritikusai azt állítják: Ausztria kihasználja, hogy Magyarország sakkban tartja az uniót, és a háttérben a saját érdekeit próbálja érvényesíteni.

Már korábban is voltak, akik felrótták Ausztriának, hogy a semlegesség álcája mögött ápolja a kapcsolatait Oroszországgal. Például sokan nem nézik jó szemmel az EU-ban, hogy miközben Bécs a háború előtti szinten vásárolja az orosz földgázt, támadja az Ukrajna uniós csatlakozására tett törekvéseket. Karl Nehammer osztrák kancellár nemrég kiállt Orbán Viktor mellett, és közölte, hogy valóban nincs lehetőség Ukrajna uniós csatlakozására. Brüsszelben az sem tett jót Bécs megítélésének, hogy az osztrákok makacsul akadályozzák Bulgária és Románia belépését a schengeni övezetbe.

A Politico szerint az Európai Unióban nagy fejfájást okoz, hogy az osztrák és a magyar álláspont ilyen közel került egymáshoz. Egyrészt 

az unió liberális oldala elvesztheti egyik erős bástyáját Ausztria képében, 

másrészt az EU-ban „renegátnak” tartott Magyarországnál legalább háromszor nagyobb az osztrák gazdaság, ami nagy politikai befolyást kölcsönöz Bécsnek a közösségben.

Bár az uniós ügyekben valóban közös álláspontot képvisel a magyar és az osztrák fél, azért a két ország között megvannak a feszültségek is. Bécs azzal gyanúsítja Magyarországot, hogy regisztrálás nélkül szállít illegális bevándorlókat a határára, de Budapest tagadja ezeket a vádakat.

Orbán Viktor Ukrajna uniós csatlakozásáról: abszurd, nevetséges, komolytalan

A kormány álláspontja világos: Ukrajna gyors felvétele az unióba beláthatatlan következményekkel járna, nem szolgálná sem Magyarország, sem az EU érdekeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszerelnök az Országgyűlésben az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről című határozati javaslat vitájában. A kormányfő, aki a parlamentben egy nappal a sorsdöntő uniós csúcs előtt beszélt, hangsúlyozta, nem időszerű a háborúban álló ország csatlakozási tárgyalásainak megkezdése, mivel pontos területe és lakossága sem ismert, ahogy azt sem lehet tudni, hogy az Oroszországhoz csatolt területek részei lennének-e az uniónak. A miniszterelnök utalt a mezőgazdaság és a fuvarozás terén tapasztalt negatív hatásokra, mint mondta: „Szó sincs Ukrajna csatlakozásáról, máris látjuk azokat zavarokat, amelyek magyar egzisztenciák tízezreit tehetik tönkre.”