Közélet

Az izraeli háború 79. napja – Joe Biden felszólította Benjamin Netanjahút

Az amerikai elnök a gázai civilek védelmére szólította fel telefonon az izraeli miniszterelnököt szombaton, de nem tért ki az esetleges tűzszünetre.

A gázai civilek védelmére szólította fel telefonon Joe Biden amerikai elnök Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnököt szombaton, de nem tért ki az esetleges tűzszünetre. 

This handout picture released by the Israeli army on December 19, 2023 shows a soldier operating as smoke billows in the Gaza Strip, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Israeli Army / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Handout / Israeli Army' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Fotó: Israeli Army / AFP

A Fehér Ház sajtóközleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden kiemelte, rendkívül fontos, hogy lehetővé tegyék a civilek elmenekülését a Gázai övezet harcok sújtotta részéről. A vezetők emellett az izraeli katonai műveletről, valamint biztonsági kérdésekről egyeztettek.

Izraeli sajtóforrások szerint 

a beszélgetés mintegy háromnegyed órán át tartott, Biden pedig újságírók előtt azt mondta, nem említette a tűzszünet kérdését.

Erre egy nappal azt követően került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot fogadott el, amelyben a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólít fel, és sürgős lépéseket szorgalmaz „az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére”.

A határozatban nem tértek ki az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet közötti esetleges tűzszünetre. Az izraeliek október elején indított megtorlóakciója során az övezet hatóságai szerint már több mint 20 ezren haltak meg, többségében nők és gyerekek.

 

15:19

Figyelmeztette Iránt a brit külügyminiszter

David Cameron a vasárnapi Telegraph-interjúban kijelentette: a húsziknak és iráni támogatóiknak világos figyelmeztetést kell küldeni arról, hogy a világ nem tűri a hajóforgalom elleni folytatólagos támadásokat.

11:56

Jemeni drónokat semmisített meg az amerikai haditengerészet

11:05

Egyiptom tűzszünetet javasolt a Hamásznak

A Hárec című izraeli újság honlapján megjelent, palesztin és Hamász-forrásokra támaszkodó jelentés szerint Egyiptom kéthetes fegyverszünetet ajánlott a Hamásznak cserébe 40 izraeli túsz szabadon bocsátásáért, egy három szakaszból álló tűzszünet keretében.

Az egyiptomiak indítványozták a Kairóban tartózkodó Hamász-küldöttségnek, hogy először két hétre szüntessék be a harcokat 40 izraeli túsz – nők, gyerekek és felnőttek, többségében betegek – elengedéséért, cserébe 120 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért, és nagy mennyiségben humanitárius segélyek, üzemanyag és gáz bejuttatásáért a Gázai övezetbe.
A második szakaszban új kormány alakulna a humanitárius segítségnyújtás és az övezet újjáépítésének felügyeletére és a választások előkészítésére. Ezt követően tárgyalásokat folytatnának Izraellel egy átfogó tűzszünetről, amelyben hazamehetne az összes izraeli túsz nagyszámú fogolyért cserébe, és Izrael kivonná erőit az övezetből. 

izraeli háború Joe Biden felszólítás tűzszünet Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek