Közélet

Az orosz–ukrán háború 668. napja – Már meg is érkeztek az első F-16-osok Ukrajnába?

Az ungvári és az ivano-frankivszki repülőtereket használhatják az F-16-osok a hírek szerint.

Egy teljes F-16-os század már meg is érkezett Ukrajna területére a Rybar nevű orosz katonai blogger Telegram csatornája szerint, ami 12 harci és 3 kiképző repülőt jelent.

Rybar szerint tavasz közepére egy újabb repülőszázad érezhet a nyugati vadászgépekből Ukrajnába, miközben decemberben a repülők alkatrészei Lviven keresztül érkeznek. A katonai blogger szerint ez indokolja a Sztarokonsztantinov, a Dnyepropetrovszk (Dnyipró) és a Krivov Rog elleni támadásokat is.

f-16
Illusztráció
Fotó: Ole Berg-Rusten / NTB / AFP

A bejegyzés szerint az ukrán F-16-osok Románia és Nyugat-Ukrajna fölött kiképzőrepüléseket is végeznek, amihez az ungvári és ivano-frankivszki repülőtereket használják bázisként. Mindeközben az orosz vezérkar a radarellenes rakéták első bevetéséről is beszámolt az északi katonai körzet térségében.

A héten korábban az ukrán légierő arról számolt be, hogy lelőtt három Szu-34-es vadászbombázót, ám nem tudni, hogy van-e összefüggés a két hír között.

 

17:49

Lőszerbeszerzésen sikkasztott az ukrán hadügyér

A honvédelmi tárca egy vezető tisztviselője közel 1,5 milliárd hrivnyát rakott zsebre a vádak szerint. Hiába az erőfeszítések, nem sikerül az ukrán korrpuciót felszámolni.

Mióta a tárca élén leváltották a minisztert, az ukrán hatóságok kettőzött erővel küzdenek azért, hogy felszámolják a korrupciót a minisztériumban, aminek legújabb eleme a pénteken közzétett letartóztatás. A tisztviselő nevét nem hozták nyilvánosságra.

13:10

Nem indulhat a háborúellenes jelölt az orosz elnökválasztáson

Jekatyerina Duncova egykori tévés nem indulhat a jövő márciusi orosz elnökválasztáson, miután a választási bizottság hibákat talált jelölti regisztrációjában.

A központi választási bizottság Duncova indulását elkaszáló egyhangú döntéséről videó is készült, melyen az is látható, ahogy Ella Pamfilova azzal biztatja a 40 éves jelöltet, hogy még fiatal, minden előtte áll, majd mintegy életmód-tanácsadó arról beszél, hogy minden negatív dolog pozitívvá tehető és minden tapasztalat értékes.

10:39

A lengyel kamionosok ismét bekeményítettek az ukrán határon - videóval!

Lengyelország infrastrukturális miniszterhelyettese pénteken kijelentette, hogy reméli, még az év vége előtt sikerül megoldani a lengyel kamionosok blokádját az ukrán határon - jelentette a Reuters.

A lengyel sofőrök november 6. óta több ukrajnai határátkelőt is blokád alá vontak, követelve, hogy az Európai Unió állítsa vissza azt a rendszert, amely szerint az ukrán vállalatoknak engedélyre van szükségük ahhoz, hogy az EU-ban működjenek, és ugyanez vonatkozik az európai kamionosokra is, ha Ukrajnába akarnak belépni.

10:15

Orosz-ukrán háború: hatalmas sikert arattak az ukránok pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és katonai tisztviselők közölték, hogy az ország erői pénteken a déli fronton lelőttek három orosz Szu-34-es vadászbombázót, és ezt a 22 hónapja tartó háború egyik nagy sikereként értékelték.

Az orosz hadsereg nem tett említést az incidensről. Orosz bloggerek azonban elismerték a veszteséget, és elemzők szerint valószínűleg az Egyesült Államok által szállított Patriot rakétákat használtak az ukrán erők. A Reuters egyelőre nem tudta független forrásokból is megerősíteni az információt. 

Ma délben a déli szektorban - mínusz három orosz Szu-34-es vadászbombázó! 

- írta Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Románia vadászgép háború F-16
Kapcsolódó cikkek