Közélet

Az ukrán ellentámadás kudarcba fulladt, ismerte be az ország hadseregének egyik vezetője

Az ellentámadásnak vége, Ukrajna pedig semmit nem ért el a fél évig tartó hadjárat alatt – ezt az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára ismerte el. Az ország most megerősíti a védelmi vonalait, és megpróbálja megtartani a területeit a tél végéig.

Az ukrán ellentámadáshoz fűzött remények nem valósultak meg – ismerte be az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. Olekszij Danilov hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna nem fog győzelmet aratni a háborúban.

Ukrainian soldiers monitor the sky at their position in the Donetsk region, on December 10, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó:  Anatolii Stepanov / AFP

Ukrajna addig biztosan nem tudja folytatni a harcot, ameddig nem kap újabb segélyeket a nyugati szövetségesektől, különösen az Egyesült Államoktól. Danilov szerint még biztosan kapnak majd fegyvereket, de abban már a kijevi vezetés sem biztos, hogy mennyit.

Danilov már májusban is nyilatkozott a BBC-nek, akkor arról beszélt, hogy „a következő hónapokban hatalmas lehetőség lesz a háború lezárására”. Legutóbbi interjújában azonban azt mondta, hogy bár korábban abban bízott, hogy a harc hamar véget ér, ezek a remények köddé váltak az elmúlt fél évben. Hozzátette:

Az, hogy már két éve meg tudjuk védeni a hazánkat, így is nagy győzelem.

Ukrán külügyminiszter: pusztító lenne, ha nem kapnánk zöld utat az uniós csatlakozáshoz

Dmitro Kuleba szerint Kijev elvégezte az elvárt feladatokat, emiatt azt várja, hogy az (EU) elismerje az ukrán erőfeszítéseket.

 

Ukrajna reményei semmivé lettek

A júniusban elindult ellentámadásnak egyértelmű célja volt: visszaszerezni az annektált területeket, a Krím félszigettel együtt. Ennek érdekében Kijev rengeteg forrást kapott a nyugati országoktól, hogy finanszírozni tudja a hadjáratot. Megfelelő légvédelem hiányában azonban kiderült, hogy ez nem lehetséges. Az ukrán törekvéseket mind visszaverte az orosz védelem, Ukrajna pedig kifogyott a pénzből.

Danilov elismerte, hogy a nyár elején még túl optimisták voltak.

Arról is beszélt, hogy a fronton jelenleg nagyon nehéz a helyzet. Szerinte ez már egy új, modern háború, amiről nem lehet olvasni a történelemkönyvekben. 

Nem volt még olyan háború, mint ami most a hazánkban zajlik. Sem a 20., sem a 21. században

– mondta a tisztviselő. Hozzátette, hogy továbbra is harcolni fognak a hazájukért, de már nem ringatják magukat abba az illúzióba, hogy külső segítséget kaphatnak.

Ukrajna a tél beálltával taktikát vált, a hangsúlyt a következő időszakban a védekezés kapja. A védelmi vonalaikat megerősíti, és megpróbálja megtartani az összes földjét tavaszig. Oroszország várhatóan fokozni fogja a hadműveleteket, hogy Donyeck teljes területét az irányítása alá vonja.

 

ukrán ellentámadás Ukrajna Kijev hadsereg kudarc
Kapcsolódó cikkek