Közélet

Benjamin Netanjahu: morálisan cselekszünk, a háború igazságossága és erkölcse páratlan

Az izraeli miniszterelnök visszautasította a népirtásra vonatkozó dél-afrikai vádakat, és az izraeli hadsereg (IDF) morális igazát hangsúlyozta a kormány szokásos ülésének kezdetén vasárnap. Netanjahu többek között arról beszélt, hogy nem Izrael követ el népirtást, hanem a Hamász.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította a népirtásra vonatkozó dél-afrikai vádakat, és az izraeli hadsereg (IDF) morális igazát hangsúlyozta a kormány szokásos ülésének kezdetén vasárnap – írja az MTI.

Benjamin Netanjahu szerint nem Izrael követ el népirtást, hanem a Hamász.
Fotó: AFP

„Nem mi követtünk el népirtást, hanem a Hamász, amely mindannyiunkat megölne, ha tehetné. Ezzel szemben az IDF a lehető legmorálisabban cselekszik: mindent megtesz azért, hogy ne ártson a civileknek, miközben a Hamász mindent elkövet, hogy kárt okozzon nekik, és emberi pajzsként használja őket” – mondta Netanjahu, aki azzal folytatta: „Azt kérdezem: hol volt Dél-Afrika, és a többiek, akik nekünk prédikálnak, amikor milliókat gyilkoltak meg és űztek el otthonukból Szíriában, Jemenben és más területeken?”

Folytatjuk védelmi háborúnkat, amelynek igazságossága és erkölcse páratlan.

Az egyik izraeli kommandós alakulat harcosai vasárnap a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségében folytatták a harcot – közölte az IDF szóvivője, hozzátéve, a páncélosokkal, a hadászati erőkkel és a légierővel együttműködésben azon dolgoznak, hogy felkutassák és felszámolják a terroristákat, azok infrastruktúráját.

Éppen ezért razziát tartottak Hán-Júniszban egy polgári épületben, ahonnan a katonákat lőtték. Ezt elvileg oktatási célra, kulturális központnak és iskolának használnak, de a rajtaütés során rakétavetőket, a Hamász iratait és eszközeit találták meg benne, majd egy környező házban is nagy mennyiségű fegyverre, köztük gránátra, lőszerre bukkantak egy hálószobai szekrényben.

Az izraeli miniszterelnök szerint ez egy védelmi háború, amelynek igazságossága és erkölcse páratlan.
Fotó: AFP

Az IDF szóvivője nyilvánosságra hozta két újabb, a Gázai övezetben vívott csatákban elesett izraeli tartalékos katona nevét. Egyikük 37, másikuk 23 éves volt.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium közben bejelentette, hogy az övezetben 

a háború kezdete óta 21 822 ember halt meg, és 56 451 sérültet számoltak össze.

Az elmúlt 24 órában százötven ember meghalt és 286-an megsebesültek.

Vasárnap reggel óta a légierő vadászgépei megtámadták Iibanoni déli részén a síita Hezbollah milícia katonai épületét Ramija faluban, az izraeli határ közelében. A síita szervezet Izrael területét lövi, kihasználja, és emberi védőpajzsként használja a falu civil lakosságát

Szintén mai történés, hogy a Likud párt rotációs megállapodásainak részeként a kormány jóváhagyta Eli Cohen energiaügyi és infrastrukturális miniszteri kinevezését. A külügyminiszteri posztra Iszrael Kac, a korábbi energiaügyi és infrastrukturális tárcavezető lépett a helyére.

A kabinet egyhangúlag elfogadta a döntést a helyhatósági választás február 27-re halasztásáról. A választásokat eredetileg október végén tartották volna, de akkor a háború kitörése miatt január végére, illetve most február végére halasztották.

 

népírtás izraeli háború Izrael Hamász Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek