Közélet

Az izraeli háború 85. napja – Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt, eljárást indít ellene

A dél-afrikaiak úgy érzik, szerződéses kötelességük a népirtás megakadályozása. Súlyosan aggasztja őket az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket szerintük megkülönböztetés nélküli erőszak ér. A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságnak benyújtott keresetben felszólították a testületet, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

A Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) annak megállapítása végett, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában – közölte a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma.

Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete.
Fotó: AFP

„Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben” – áll a minisztérium sajtóközleményében. A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény részes államaként 

Dél-Afrikának szerződéses kötelessége a népirtás megakadályozása.

Az utóbbi november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már megtette ugyanezt, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

 

19:01

Négy szíriai és hat iraki állampolgár esett áldozatul a légicsapásokban

A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktus október 7-i kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A jemeni húszik a palesztinok lakta Gázai övezet elleni hadművelet leállítását követelik Izraeltől.

Eközben tizenkilenc Irán-barát fegyverest öltek meg szombaton légicsapásokban Szíria keleti részén, az iraki határ közelében. A támadást feltehetően izraeli harci gépek hajtották végre – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.

A nagy-britanniai székhelyű OSDH szerint a halottak között négy szíriai és hat iraki állampolgár van.

Az Irán-barát milíciák az elmúlt hetekben fokozták támadásaik intenzitását a szíriai és az iraki amerikai támaszpontok ellen, válaszul a gázai övezeti izraeli hadműveletre. Egy amerikai illetékes szerint október közepe óta legkevesebb 105 támadást hajtottak végre iraki és szíriai amerikai célpontok ellen. Elrettentésül az Egyesült Államok 

  • több fegyverrendszert, 
  • hadihajót és 
  • repülőszázadot vonultatott fel a Földközi-tenger keleti térségébe, és 
  • több ezer katonát vezényelt át a Közel-Keletre az ott állomásozó amerikai kontingensek megerősítésére.

Irakban mintegy 2500, Szíriában pedig 900 amerikai katona állomásozik.

16:48

Küszöbön a katasztrófa: tízezrek szenvednek légúti fertőzéstől és hasmenéstől

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője megerősítette, hogy a légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között. Mintegy 180 ezren szenvednek már légúti fertőzésben, és több mint 136 ezer, öt éven aluli gyereknek van hasmenése, ami kezelés hiányában életveszélyes lehet ebben a korban. A tetvesség és a rühesség több mint 55 ezer esetét regisztrálták eddig.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett szombaton, hogy nő a betegségek terjedésének a veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein, ahol az izraeli bombázások elől menekülő emberek tízezrei húzzák meg magukat rossz körülmények között.

A Hamász október 7-i támadásában 

  • 1200 embert gyilkolt meg, és 
  • mintegy 240-et elhurcolt túsznak az izraeli hatóságok állítása szerint, 

míg a Gázai övezet egészségügyi szervezete alapján 

  • az izraeli ellencsapásban eddig 21 672 palesztin vesztette életét.
10:13

Izrael reagált: Dél-Afrika egy terrorszervezettel működik együtt

Izrael felszólította a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy utasítsa el a Dél-afrikai Köztársaságnak azt a keresetét, amely szerint megsértették a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeiket a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépéssel Gázában.

Az izraeli külügyminisztérium azt írta, elkötelezettek a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekednek. Egyúttal felszólították a Nemzetközi Bíróságot és a nemzetközi közösséget, hogy utasítsák el Dél-Afrika alaptalan állításait: „A Hamász terrorszervezet, amely háborús bűnöket, emberiesség elleni bűncselekményeket követ el, és népirtást akart elkövetni október 7-én. ” 

Szerintük éppen a Hamász felelős a palesztinok szenvedéséért a Gázai övezetben, mivel élő pajzsként használja őket, és ellopja tőlük a humanitárius segélyeket, Dél-Afrika pedig egy terrorszervezettel működik együtt, amely Izrael Állam megsemmisítésére szólít fel.
    

népírtás izraeli háború civilek Dél-Afrika gázai övezet
Kapcsolódó cikkek