Dánia januárban egy fregattot küld a Vörös-tengerre, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok vezette koalícióhoz. A részt vevő államok december 19-én állapodtak meg abban, hogy megvédik a jemeni húszik támadásaitól a kereskedelmi hajókat a Vörös-tenger déli részén, valamint az Ádeni-öbölben.

A dán fregatt január végén csatlakozhat a Vörös-tenger védőihez.
Fotó: Emil Helms / Ritzau Scanpix / AFP

„Aggódunk a Vörös-tengeren kialakuló súlyos helyzet miatt, folytatódnak a kereskedelmi hajók elleni támadások” – indokolta a lépést Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter.

A kormány a jövő hónapban a parlament elé terjeszt egy határozattervezetet, 

a törvényhozásnak ugyanis jóvá kell hagynia a lépést,

a fregatt így valamikor január végén csatlakozhat a járőrözéshez, tette hozzá a kormány.

A Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) nevű védelmi koalícióhoz több mint húsz ország csatlakozott, és a célja biztosítani, hogy szabadon áramolhasson a több milliárd dollár értékű árucikk a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán. Részt vesz benne többek között Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország.

Troels Lund Poulsen dán védelmi minisztert aggasztja a helyzet.
Fotó: AFP

Dánia december 20-án először csak egy tisztet ajánlott fel, amikor bejelentette a csatlakozását. Az ország korábban két tisztet állomásoztatott a térségben egy multinacionális tengeri erő keretében, amelynek feladata a hajózási útvonalak biztosítása.

A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó cégeinek is otthont Dánia iparági szervezete egyébként ugyancsak pénteken állapodott meg az ország három legnagyobb tengerész-szakszervezetével, hogy dupla bért fizet a Vörös-tengeren áthaladó hajók matrózainak, kompenzálandó a húszi támadások jelentette veszélyeket.