Közélet

Amerika hívására egyre több hadihajó jelenik meg a Vörös-tengeren, a húszik támadással fenyegetnek

A világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala került veszélybe Izrael gázai hadművelete óta. A jemeni húszi lázadók rakétákkal lövik a Vörös-tengeren elhaladó teherhajókat. Állításuk szerint csak az Izraelhez köthető hajókat célozzák, de már több alkalommal is lőttek európai szállítmányokra is. A veszély miatt a világ nagy tengeri áruszállítói hosszabb útvonalakra álltak át a Vörös-tenger helyett, ahol normális esetben a világkereskedelem 10 százaléka fut keresztül.

Ausztrália 11 katonát vezényel az Egyesült Államok kezdeményezésére létrejövő nemzetközi misszióba, amelynek célja a teherhajózás biztonságának fenntartása a Vörös-tengeren, de hadihajót vagy repülőgépet nem küld – közölte csütörtökön Richard Marles ausztrál védelmi miniszter.

RED SEA - NOVEMBER 20: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab captured from a video shows that cargo ship 'Galaxy Leader', co-owned by an Israeli company, being hijacked by Iran-backed Houthis from Yemen in the Red Sea on November 20, 2023. Houthis Media Center / Handout  / Anadolu (Photo by Houthis Media Center / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

A napokban jelentették be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű művelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járőrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben.

A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen.

Az ausztrál védelmi miniszter közlése szerint Canberra januárban 11 katonát küld a művelet bahreini főhadiszállására, ahol már öt ausztrál katona állomásozik. A Sky News televíziónak nyilatkozva azonban hangsúlyozta: országa sem hadihajót, sem repülőgépet nem ad a missziónak.

Stratégiai fókuszunk a régiónk: az Indiai-óceán északkeleti része, a Dél-kínai-tenger, a Kelet-kínai-tenger és a Csendes-óceán

– indokolta a döntést Marles.

A tengerről a levegőbe kényszerülnek a fuvarozók a szuezi válság miatt

Az exportőrök a vörös-tengeri támadások miatt a légi áruszállítás lehetőségeit mérlegelik.

A miniszter visszautasította ellenzéki képviselők bírálatát, hogy az Egyesült Államok kevésbé megbízható partnernek és szövetségesnek tekintheti Ausztráliát, amiért nem küld hadihajót a térségbe.

Abdulmalik al-Húszi, a jemeni húszi lázadók vezetője szerdán kijelentette: az Egyesült Államok vezette nemzetközi misszió csatatérré változtatja a Vörös-tenger területét, ezért arra szólította fel az országokat, hogy ne csatlakozzanak a biztonsági művelethez.

A lázadóvezér megfenyegette Washingtont: amennyiben célba veszik a jemeni felkelőket, válaszlépésként ők is csapást mérnek az amerikai hadihajókra.

Görög hadihajó is megjelent a Vörös-tengeren

Az Egyesült Államok hívására Görögország is hadihajót vezényelt a Vörös-tengerre. Athén rendelkezik az legnagyobb kereskedelmihajó-flottájával, így érthető, hogy Görögország számára különösen fontos a tengeri áruszállítás biztosítása.

 

ausztrália Vörös-tenger hadihajó kereskedelem
Kapcsolódó cikkek