A lengyel parlamenti alsóháza, a szejm megválasztotta hétfőn kormányfőnek Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét. A 460 fős szejmben 248-an szavaztak Tusk jelöltségére, 201-en ellene, senki sem tartózkodott, tízen nem voltak jelen. Támogatta Tuskot a négy frakcióból álló többségi parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője.

Donald Tusk is seen speaking after he was nominated to be new prime minister in the Polish Parliament, Warsaw on December 11, 2023. Polish lawmakers will vote Tuesday on the proposed new government of Donald Tusk, whose pro-EU administration is expected to garner enough support to put an end to eight years of right-wing populist rule. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Donald Tusk kedden mutatja be a kormányát.
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

A szejm korábban a nap folyamán nem szavazott bizalmat a Mateusz Morawiecki vezette, november végén beiktatott kormánynak, ahogyan az várható is volt, mivel nem volt meg a parlamenti többsége. Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke kedden mutatja be kormányát, és mondja el a programbeszédét mond, majd még aznap bizalmi szavazást tartanak róla és a kormányáról. Az államfő szerdán iktatja be új kabinetet.

A lengyel alkotmánybíróság azonban megnehezíti Tusk dolgát,

 hogy helyrehozza a kapcsolatokat az Európai Unióval, és hozzájusson a befagyasztott brüsszeli forrásokhoz, amelyet részben az igazságügyi reformhoz kötött. A taláros testület ugyanis hétfőn úgy döntött, hogy az elvárt reform alkotmányellenes.

Az Európai Bizottság korábban súlyos kétségeit fejezte ki a lengyel alkotmánybíróság függetlenségével és pártatlanságával szemben, emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

on 23 May, 2023 in Warsaw, Poland. On Tuesday the Constitutional Tribunal postponed a case on concerning immunity of war crimes from foreign states. Should the tribunal decided to overturn the current law it would make it possible to start legal proceedings against a foreign state for war crimes. The ruling PiS party has been fervently pursuing reparations to the amount of 1.3 trillion Euros from Germany for World War II damages. This is despite previous arrangements made decades ago. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A lengyel alkotmánybíróság megakadályozhatja az új kormány békülését Brüsszellel.
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

Az alkotmánybíróság ugyancsak hétfői döntése értelmében 

nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal az európai uniós jogszabályok azon értelmezése sem, amely alapján az EU Bírósága két esetben pénzbüntetést szabott ki Lengyelországra.

 A testület Zbigniew Ziobro korábbi lengyel igazságügyi miniszter és főügyész 2021-ben benyújtott indítványa alapján vizsgálta az ügyet.

Az EU Bírósága 2021-ben arra kötelezte Lengyelországot, hogy napi egymillió euró bírságot fizessen az Európai Bizottságnak, mivel Varsó nem függesztette fel a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának a bírákat érintő jogosultságát. A lengyelországi előírások módosítását követően a bírságot 2023-ban napi 500 ezer euróra csökkentették.

Az alkotmánybíróság döntései a Reuters szerint lelohaszthatják az új, Európa-barát kormány reményeit, hogy hamarosan hozzájuthat a befagyasztott több milliárd eurónyi uniós pénzhez, pedig sokan arra számítottak, hogy ez lehet Tusk első nagy sikere.