Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy heteken belül jóváhagyja a lengyel kormány azon kérelmét, hogy hozzáférhessen a mintegy 2,8 milliárd eurós támogatáshoz, amelynek célja a tagállamok orosz energiafüggőségének csökkentése – értesült a Bloomberg jól tájékozott forrásból. Amint a tagállamok pénzügyminiszterei rábólintanak a döntésre december 8-i ülésükön, Lengyelország feltételek nélkül hozzáférhet mintegy 550 millió eurós előfinanszírozáshoz. (Egy euró 376,2 forint.)

Tusk
Donald Tusk miniszterelnöksége azonnal nagy győzelemmel kezdődhet.
Fotó: Facebook / Donald Tusk

A hírügynökség szerint Varsó napokkal azután hozzáférhet a pénzhez, hogy Donald Tusk átveszi a miniszterelnöki posztot, így azonnal jelentős győzelmet könyvelhet el. Az ellenzék váratlanul diadalmaskodott az október közepén tartott lengyelországi választáson, bár egyelőre a parlamenti többséget elveszített Mateusz Morawiecki próbálkozhat kormányalakítással, ez azonban csak ideig-óráig halasztja el Tusk hatalomátvételét.

Az Európai Tanács egykori elnökének egyik legfontosabb célja helyreállítani a kapcsolatokat az EU-val, amely eddig visszatartotta a finanszírozást a független intézmények és a jogállamiság lengyelországi eróziója iránti aggodalmak miatt. 

Tusk a választás után elutazott Brüsszelbe, és azt ígérte, hogy mindent megtesz a pénzalapok felszabadítása érdekében.

A győztes ellenzék a múlt héten koalíciós megállapodást kötött, de a hatalomátvételre jövő hónapig várniuk kell, ennyi ideje van ugyanis a Jog és Igazságosság pártnak (PiS) a kormányalakítási próbálkozásokra – igen csekély eséllyel.

Prime Minister and Law and Justice member Mateusz Morawiecki is seen speaking to a crowd in Warsaw, Poland on 09 October, 2023. The PM tried to appeal to swing voters who are still on the fence about Sunday's elections. Thought the ruling Law and Justice (PiS) party is ahead in most polls they still do not posess a majority and may have to rely on smaller parties to form a majority coalition to beat their main opposition. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Mateusz Morawiecki próbálkozhat egyelőre a kormányalakítással – csekély eséllyel.
Fotó: AFP

Az EU több mint 35 milliárd eurónyi Lengyelországnak járó forrást fagyasztott be. A Morawiecki-kormány augusztusban kérte a finanszírozás kiegészítését a RePowerEU program keretében, amelynek célja, hogy segítse a tagállamokat alternatív energiaforrások fejlesztésében, miután Oroszország ukrajnai háborúja felborította a régió piacát. A pénzek elosztásáról az év vége előtt kell dönteni.

A program jóváhagyását követően 

a Lengyelország számára rendelkezésre álló támogatás teljes összege közel 60 milliárd euróra emelkedne 

vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök formájában. A további hozzáférés azonban feltételekhez kötött, ilyen többek között az igazságügyi reformok befejezése.

Ez azonban kihívást jelenthet Tusk számára, mivel Andrzej Duda elnöknek, aki korábban a PiS parlamenti képviselője volt, vétójoga van a törvényhozás felett. Idén az államfő megzavarta a finanszírozás megszerzésére irányuló tervet, miután azt felülvizsgálatra a felső bírósághoz küldte.