Rekordmagas lesz idén a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális szén-dioxid-kibocsátás mértéke, ami súlyosbítja az éghajlatváltozást és még pusztítóbb szélsőséges időjárási viszonyokat idéz elő – közölték tudósok. A Dubajban, az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) kedden közzétett jelentés szerint az idei szén-dioxid-kibocsátás kissé meghaladja a tavalyi, ugyancsak rekordmértékű adatot. 

Road to coal fired power station Niederaussem
Fotó: GettyImages

Az országok várhatóan összesen 36,8 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátanak ki fosszilis tüzelőanyagokból 2023-ban, ami 1,1 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest

 – állapította meg a több mint 90 intézmény tudósai által készített jelentés. A földhasználatból származó kibocsátást is figyelembe véve a globális szén-dioxid-kibocsátás idén 40,9 milliárd tonna lesz. 

Mindez egyre távolabb sodorja a világot attól, hogy megakadályozza a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokot meghaladó mértékét az iparosodás előtti időkhöz képest – figyelmeztettek a tudósok. „Most már elkerülhetetlennek tűnik, hogy túllépjük a párizsi megállapodás 1,5 Celsius-fokos célját” – mondta Pierre Friedlingstein, a kutatás vezetője. 

A 2015-ös párizsi megállapodásban az országok megegyeztek abban, hogy a felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják, és 1,5 Celsius-fokot céloznak meg. Tudósok úgy vélekednek, hogy 1,5 Celsius-foknál nagyobb hőmérséklet-emelkedés súlyos és visszafordíthatatlan hatásokat vált ki, a többi között gyilkos hőséget, katasztrofális árvizeket és a korallzátonyok pusztulását.

 A COP28-on a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának gyors csökkentéséről kell megállapodni, még a 2 Celsius-fokos cél életben tartása érdekében is

– mondta Friedlingstein. Az IPCC, az ENSZ éghajlat-változási tudományos testülete szerint a világ kibocsátásának 43 százalékkal kell csökkennie 2030-ig, hogy tartani lehessen a 1,5 Celsius-fokos célt. Ehelyett viszont a kibocsátások az elmúlt években magasabbak lettek. A koronavírus-járvány rövid időre megtörte ezt a tendenciát, de a kibocsátás mára ismét 1,4 százalékkal meghaladja a pandémia előtti szintet. 

Az új jelentés szerint ígéretes, hogy az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is csökkent a kibocsátás, részben a szénerőművek leállításának köszönhetően. Összességében a világ kibocsátásának 28 százalékát 26 országban csökken ez mutató. 

Dubajt is megússzák a fosszilisenergia-termelők

A nagy fogadkozások ellenére a Világbank és társai visszafogott nyilatkozattal készültek a dubaji COP28 globális klímavédelmi konferenciára, amelyben a fosszilisenergia-projektek finanszírozásának leállításáról szó sem esik.