Az új uniós migrációs és menekültügyi paktum értelmében Szlovénia évi 126 főt köteles befogadni – árulta el Bostjan Poklukar belügyminiszter, hozzátéve, hogy ez a szám az ország kapacitásait tekintve tökéletesen elfogadható.

A megállapodás értelmében ha egy európai uniós tagállam megtagadja a migránsok befogadását, akkor személyenként évi 22 ezer eurót kell fizetnie. Másfelől egy tagország minden egyes migráns után évi 10 ezer euró uniós pénzre jogosult – fejtette ki Poklukar csütörtökön a sajtónak, hozzátéve, hogy uniós szinten évi 30 ezer migráns áthelyezéséről van szó.

Europe's migrant crisis - SLOVENIA
Hundreds of refugees after refreshments and taking warm clothes for the winter, continue their journey across the Slovenian border arriving in Austria. Sentilj, November 29, 2015. (Photo by Fabrizio Di Nucci/NurPhoto) (Photo by Fabrizio Di Nucci / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Fabrizio Di Nucci / AFP

A miniszter szerint az új paktum, amelyet az EU Tanácsa és az Európai Parlament szerdán 18 órás tárgyalás után véglegesített, fontos lépés az EU migrációs és menekültügyi politikájának alakításában.

Fontos jelzés, hogy az EU képes közös megoldásokról megállapodni egy ilyen összetett kérdésben

– fogalmazott a szlovén politikus, aki a paktumban megjelenő átfogó megközelítéseket is üdvözölte, mint a harmadik országokkal való együttműködést, a külső határellenőrzéseket és az EU-n belüli eljárásokat.

Poklukar szerint nagyon fontos a partnerországokkal való együttműködés, amelyet Szlovénia évek óta szorgalmaz a nyugat-balkáni migrációs útvonal tekintetében. Hozzátette, hogy  fontos a kivándorlás okainak kezelése a származási országokban.

„Bízunk abban, hogy a megoldások hozzájárulnak az EU-n belüli illegális migrációs mozgások csökkentéséhez, és megszüntetik a belső határellenőrzések okait, amelyek az elmúlt időszakban fokozódtak” – mondta a tárcavezető, aki azt is üdvözölte, hogy a paktum lehetővé teszi a tagállamok számára azt, hogy megválaszthassák, milyen módon kívánnak szolidaritást vállalni a migránsok által elárasztott tagországokkal.

A migránsok befogadása és a pénzügyi hozzájárulás mellett az egyes országoknak lehetőségük lesz személyzetet, technikai eszközöket és hasonló segítséget küldeni az érintett tagállamoknak – mondta Poklukar.