Az tagországainak vezetői február 1-jén rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a hosszú távú uniós költségvetés félidős felülvizsgálatáról az Ukrajnának ígért pénzügyi támogatás biztosítása érdekében – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn. Az uniós költségvetés felülvizsgálatára vonatkozó javaslat egyebek mellett Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot is tartalmaz.

group of flags of the European Union waving in the wind in front of the European Parliament building.
Fotó: AFP

A tagállami vezetők a pénteken befejeződött kétnapos EU-csúcson nem jutottak egyetértésre az uniós költségvetés felülvizsgálatáról. Charles Michel a rendkívüli uniós csúcstalálkozó időpontját Brüsszelben, Alexander De Crooval, az Európai Unió Tanácsának január elsején kezdődő féléves belga elnökségét betöltő Belgium miniszterelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be.

Közölte, az Európai Tanács rendkívüli fontosságú csúcsértekezletet zárt pénteken azzal, hogy uniós perspektívát biztosított Ukrajnának a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról hozott döntésével. A döntés akkor született, amikor Oroszország megsokszorozta támadását Ukrajna népe és az európai demokratikus értékek ellen.

A csatlakozási tárgyalások megnyitásáról hozott döntés erős üzenetét követően most meg kell kezdeni a munkát Ukrajnának megígért pénzügyi támogatás biztosítása érdekében – jelentette ki Charles Michel. Szerinte a tagállamok közül 26 egyetértett az unió 2027-ig tartó költségvetésének felülvizsgálatára tett javaslatról.

Charles Michel hozzátette: remények szerint a szolidaritás jegyében a javaslat elfogadásához a 27. uniós tagállam is csatlakozik majd a javaslathoz, amely az Ukrajnának szánt segélycsomag mellett a migráció külső és belső dimenzióinak kezelésére, a védelem fokozására és a kohézióra is forrásokat különít el.

A nők besorozását követeli egy ukrán képviselő

Érzékeny virágoknak nevezte az ukrán nőket a Nép Szolgája párt képviselője. Marjana Bezugla szerint nem igazságos, hogy a férfiak a fronton az életüket áldozzák Ukrajnáért, miközben az ukrán nők szerelmi kalandokat keresnek Európában. Felszólította a külföldre menekült nőket, hogy menjenek haza, és álljanak be a seregbe. Arra is utalt, hogy törvényben is el lehetne rendelni a nők besorozását.