Közélet

A nők besorozását követeli egy ukrán képviselő

Érzékeny virágoknak nevezte az ukrán nőket a Nép Szolgája párt képviselője. Marjana Bezugla szerint nem igazságos, hogy a férfiak a fronton az életüket áldozzák Ukrajnáért, miközben az ukrán nők szerelmi kalandokat keresnek Európában. Felszólította a külföldre menekült nőket, hogy menjenek haza, és álljanak be a seregbe. Arra is utalt, hogy törvényben is el lehetne rendelni a nők besorozását.

A nők besorozásáról írt Facebook-oldalán az ukrán parlament egyik képviselője. Marjana Bezugla szerint nem igazságos, hogy az ukrán férfiak nem hagyhatják el az országot, és a fronton kell harcolniuk, miközben az ukrán nők szerelmi kalandokat keresnek Európában.

Destroyed Russian equipment on display in Khreshchatyk
Fotó: AFP

A Nép Szolgája párt képviselője 

felszólította a külföldre menekült ukrán nőket, hogy térjenek haza Ukrajnába, és csatlakozzanak a hadsereghez

írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Bezugla szerint, ha a nők is kivennék a részüket az oroszok elleni harcból, akkor azzal hatalmas terhet vehetnének le a férfiak válláról. Hozzátette, hogy a besorozás nem azt jelenti, hogy a nőket a frontra kell küldeni. Szerinte vannak olyan beosztások is a hadseregben, ahol nem kell harcolni, de hasznára lehetnek a hölgyek az országnak.

Ha a nők is besegítenek, akkor lehetőség lenne megnyitni a határokat mindkét nem számára

– írta a Facebook-posztban Bezugla.

Rettegnek a besorozástól az ukrajnai nők – katonai nyilvántartásba kerülnek az egészségügyben dolgozók

Októbertől az orvosoknak és a gyógyszerészeknek is kötelező nyilvántartásba vétetniük magukat. A nőknek is. Az Ukrán Fegyveres Erőknél jelenleg 42 ezer nő szolgál, közülük több mint ötezer a fronton.

A bejegyzést természetesen elárasztották a kommentek, sokan érdeklődtek a nők besorozásának részleteiről. A legtöbb kérdést azzal kapcsolatban tették fel, hogy törvénybe lesz-e foglalva, hogy a besorozott nőket csak a hátországba oszthatják be katonai szolgálatra? Ez azt jelenti, hogy sok ukrán nő tart tőle, hogy ha besorozzák, akkor végül tényleg a frontra küldik őket.

Marjana Bezugla válasza nem volt megnyugtató. A képviselő egy rosszindulattal és szarkazmussal átitatott bejegyzésben a következőt válaszolta:

A mi kis virágaink nem nehézségekre születnek, hadd húzzanak minden terhet a férfiak, a mi kis virágainknak Európában jobb.

Legutóbb októberben volt hangos az ukrán média a nők mozgósításáról szóló hírektől. Akkor egy ukrán ügyvéd, Anzsela Vaszilejszka hívta fel a figyelmet egy rádióinterjúban arra, hogy a nők mozgósításáról szóló törvényben nem szerepel, hogy a terhesség okot ad a katonai szolgálat halasztására.

 

Ukrajna Bezugla katonai szolgálat nők
Kapcsolódó cikkek