Közel 1 200 kilométeren árvízvédelmi készültséget rendeltek el karácsony második napján hazánkban. A Duna vízszintje jelenleg Komárom közelében a legmagasabb, a tetőzés Budapestnél csütörtökre várható – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden.

Győr, 2023. december 25.
Személygépkocsi a megáradt Rábában, Győr belvárosának egyik parkolójában 2023. december 25-én. A tűzoltóknak a rendőrség kérésére négy autót kellett a víz alatt álló parkolóból kimenteni. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot, ezért a városban hajnaltól már elsőfok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés december 26-án a hajnali órákban várható.
MTI/Krizsán CsabaGyőr, 2023. december 25.Személygépkocsi a megáradt Rábában, Győr belvárosának egyik parkolójában 2023. december 25-én. A tűzoltóknak a rendőrség kérésére négy autót kellett a víz alatt álló parkolóból kimenteni. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot, ezért a városban hajnaltól már elsőfok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés december 26-án a hajnali órákban várható.MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Az ünnepek alatt a változékony időjárás átlagosan 15-60 milliméter csapadékot hozott térségünkbe. Néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti vegyes halmazállapotú csapadék esett, miközben jelentős enyhülés kezdődött. Ezek hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le.

A vártnál jobban emelkedik a Duna vízszintje

A Duna Nagybajcsnál hétfő este tetőzött 612 centiméteres vízállással. Az árhullám jelenleg Komárom közelében jár. A legfrissebb előrejelzések szerint

a Vág folyó (amely Komáromnál folyik a Dunába) az előrejelzettnél több vizet hoz, ezért a Dunakanyar alatti szakaszokon magasabban tetőzik és lassabban apad majd a folyó.

Esztergomnál kedd délelőtt 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás és szerdára 580 centiméter körüli tetőzést várnak. Ugyanekkor Budapestnél 636 centiméter magasan állt a Duna vízszintje, ami a rakpart 645 centiméteres magasságát délután éri el. A fővárosnál a tetőzést csütörtök reggelre 680 centiméter körül várják. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható december 29–30-án, ami már II. fokú árvízvédelmi készültséget kíván.

Megérkezett az árhullám Budapestre – mentik az autókat a rakpartokról

Megkísérlik felvenni a kapcsolatot az üzembentartóval, ha az bejegyeztette a gépjármű-nyilvántartásba a telefonos elérhetőségét.

Árhullám a Lajtán, a Rábán, az Ipolyon, a Tiszán és a Körösökön is

Szintén árhullám van levonulóban a Lajtán, ahol Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban I. fokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdán II. fok közeli tetőzéssel. A Rába Körmendnél vasárnap az esti órákban tetőzött 365 centiméterrel, Sárváron előreláthatólag kedd napközben tetőzik a folyó. Győrnél kedd délelőtt I. fok feletti, 552 centiméteres vízállást mértek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű. Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, amely kedd délelőtt Nógrádszakálnál tetőzik 279 centiméteres vízállással. A folyó Ipolytölgyesnél előreláthatólag december 27-én, kevéssel a II. fok felett tetőzik.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást, említésre méltó vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra I. fok fölötti vízállások várhatóak. 

A Tisza több mellékfolyóján is a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására vízszintemelkedések indultak meg. 

Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – írta közleményében a főigazgatóság.