Narancssárga festékkel fújtak le karácsonyfákat tüntetők több német városban is, ezzel akarják felhívni a figyelmet a klímaváltozásra. Egy X-en (korábban Twitter) közzétett videón látszik, ahogy aktivisták egy csoportja narancssárga festékkel fúj le egy nagy karácsonyfát. Az aktivisták maguk videózták le az esetet, és tették közzé a Letzte Generation X-oldalán.

Fotó: Letzte Generation / X

A Letzte Generation egy másik posztjában azt írja: „Tegyünk meg mindent együtt, békésen, az ellen, hogy a világ három fokkal melegebb legyen. Ebben nem támaszkodhatunk a kormányokra és a nagyvállalatokra. Mi magunk is cselekvésre és polgári engedetlenségre szólítunk fel titeket” – írja a Newsweek. A csoport, amelyet a Los Angeles-i székhelyű Climate Emergency Fund finanszíroz, azt akarja, hogy a német kormány ne használja fel a fosszilis tüzelőanyagokat.

Emellett 150 tagból álló néptanácsot kíván létrehozni a klímaválság kezelésére vonatkozó ötletek kidolgozására és a parlament elé terjesztésére.

A Letzte Generation fellépései más nemzetközi szervezetekéhez hasonló, ők is részt vesznek olyan tüntetéseken, amikor az úttestre ülve akadályozzák a forgalmat, és mondhatni odatapasztják magukat az aszfalthoz. Az aktivistákat emiatt klímamatricáknak is szokták nevezni.

Nemrég hat fiatal portugál klímaaktivista pert indított a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), a kezdeményezéssel a felperesek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére akarnak kötelezni 32 államot. Állításuk szerint a 2017 óta minden évben fellépő erdőtüzek a globális felmelegedés közvetlen következményei.