Az euró egyik alapító atyja, az Európai Bizottság egykori elnöke, Jacques Delors szerdán eltávozott az élők sorából. A háború utáni európai egység egyik szószólója, aki három cikluson keresztül, 1985 és 1994 között vezette a bizottságot, 98 éves volt.

Delors vezetése alatt született meg az Európai Unióban az integrált közös piac és az ő vezetése alatt állapodtak meg a közös valuta létrehozásáról is, ahogy a közös kül- és biztonságpolitikáról is. Az akkor mindössze 12 tagú közösség az ő vezetése alatt fektette le a későbbi bővítés feltételeit is.

Fotó: AFP

Lánya, Lille városának szocialista polgármestere, Martine Aubry az AFP-nek azt mondta, hogy apját párizsi otthonában, álmában érte a halál. Emmanuel Macron francia elnök Európa fáradhatatlan építészeként és az emberi igazságosság harcosaként méltatta az államférfit részvétnyilvánításában.

Az unió részéről a brit kilépési tárgyalásokat vezető Michel Barnier pedig inspirálónak nevezte a volt bizottsági elnököt, aki az egyik biztosítéka annak, hogy hinni lehet a francia és európai politikáról szóló bizonyos elképzelésekben.

Az elkötelezett föderalista Delors az egyre szorosabb közösség szenvedélyes szószólója volt, gyakran csapott össze bizottsági elnökként az akkori brit miniszterelnök Margaret Thatcherrel – idézi fel a Reuters.

Egy 2007-es, a római szerződés 50. évfordulóján adott interjúban ugyanakkor 

Delors azon aggodalmának adott hangot, hogy az EU felbomolhat a következő húsz évben, ha nem sikerül leegyszerűsíteni és felgyorsítani a döntéshozatalt és megreformálni a brüsszeli intézményeket.

Ursula von der Leyen jelenlegi bizottsági elnök vizionáriusnak nevezte, aki erősebbé tette Európát.