Közélet

Zelenszkij közölte álláspontját a nők általános mozgósításáról

Az ukrán elnök egyelőre nem akarja besorozni a nőket. A hadsereg létszámát azonban tovább duzzasztaná Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 19-én tartotta szokásos évértékelő sajtótájékoztatóján Kijevben, amelyen felvetődött a nők mozgósításának kérdése is – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian women train to take part on the frontline
Zelenszkij közölte álláspontját a nők általános mozgósításáról
Zelenszkij közölte álláspontját a nők általános mozgósításáról.
Fotó: ERCIN ERTURK / AFP

Az államfő beszéde során arról biztosította az ukrán társadalmat, hogy nem fognak nőket mozgósítani az ukrán hadseregbe. Kijelentette, hogy nem fog aláírni semmi ilyen törvényt.

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor megjegyezte, hogy kész aláírni a férfiak sorkötelezettségi korhatárának csökkentéséről szóló törvényt. Ennek előzménye, hogy az ukrajnai Legfelső Tanács korábban már elfogadta a katonakötelesek alsó korhatárának 27-ről 25 évre csökkentését, azonban ezt a törvényt az államfő mindeddig nem írta alá, így még lépett hatályba.

A kijevi sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij azt is megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg 450-500 ezer új katona mobilizálását javasolja, ám a tervezettel kapcsolatban több kulcskérdésre is választ kell adni, mielőtt az elnök arra áldását adná.

A nők besorozását követeli egy ukrán képviselő

Érzékeny virágoknak nevezte az ukrán nőket a Nép Szolgája párt képviselője. Marjana Bezugla szerint nem igazságos, hogy a férfiak a fronton az életüket áldozzák Ukrajnáért, miközben az ukrán nők szerelmi kalandokat keresnek Európában. Felszólította a külföldre menekült nőket, hogy menjenek haza, és álljanak be a seregbe. Arra is utalt, hogy törvényben is el lehetne rendelni a nők besorozását.

 

Volodimir Zelenszkij katonanő ukrán hadsereg orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek