Közélet

Óriási mozgósításról beszélt Zelenszkij

Évzáró sajtótájékoztatóján az ukrán elnök elárulta, hogy Kijev célja nem változott, egész Ukrajnát felszabadítanák.

Az ukrán hadsereg 450-500 ezer új katona mobilizálását javasolja, ám a tervnek több kulcskérdésre is választ kell adni, mielőtt arra áldását adná – mondta kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évzáró sajtótájékoztatóján.

Az ukrán államfő elmondta azt is, hogy novemberben utasította Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt és Rusztem Umerov hadügyminisztert, hogy dolgozzanak ki új mozgósítási tervet, de beszélt arról is, hogy konkrét érveket szeretne hallani, hogy mi történne egy egymilliós ukrán hadsereggel – írja a Kyiv Independent.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky delivers an end-of-year press conference in Kyiv on December 19, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. Zelensky embarked on a tour of Western countries to make the case for more military and political support for Ukraine as Russia's invasion grinds closer to its two-year-anniversary in February 2024. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP

Zelenszkij szerint a hadseregnek választ kell adnia a csapatok váltására és a szolgálat után demobilizáció kérdésére is, miközben a folyamat igazságos és tekintettel van a katonák moráljára is. A mozgósítás költségét kérdésre 500 milliárd hrivnyában (közel 4700 milliárd forint) határozta meg. A pénzügyekről szólva az ukrán elnök elmondta, hogy 

biztos benne, hogy az Egyesült Államok nem árulja el Ukrajnát, és beváltja azt, amiben megállapodtak, 

annak ellenére, hogy 61 milliárd dollár kapcsán egyelőre nem tudtak megállapodni a törvényhozók Washingtonban, miközben az által ígért 50 milliárd euró sorsa is kérdéses – írja a Bloomberg.

A Zaluzsnijjal folytatott vitájáról szólva Zelenszkij elmondta, hogy munkakapcsolatban áll a vezérkari főnökkel, és korábban azért nem szólalt meg a kettejük ellentétéről szóló híradások kapcsán, mert nem akarta tovább táplálni a találgatásokat.

A háború célja az ukrán elnök szerint továbbra is az ország teljes egészének felszabadítása, amitől szerinte az ország alkotmányának értelmében nem is térhet el. Ugyanakkor elmondta, hogy a taktikában lehet változás, de nem árult el erről részleteket. Azt azonban kifejtette, hogy a Kreml se érte el céljait, mely szerinte az ukrán állam elfoglalása.

A háború egyik legfontosabb fegyverévé váló drónokból jövőre Ukrajna 1 milliót fog előállítani Zelenszkij szavai szerint, miután felpörgetik a gyártásukat, és kifejezetten a drónok bevetését szolgáló különleges egységeket is felállítanak. Az ukrán elnök elmondta azt is, hogy nem lehetséges megtartani a jövő évre esedékes elnökválasztást.

 

Volodimir Zelenszkij háború mozgósítás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek