Közélet

Oroszország béketervet kapott Ukrajnától, Moszkva reagált a dokumentumra

Volodimir Zelenszkij kidolgozott egy békeformulát, amit át is adtak Oroszországnak. A dokumentum Ukrajna 1991-es határainak a visszaállítását írta le, valamint az orosz katonák kivonását az ukrán területekről. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov abszurdnak nevezte a béketervet, amit Moszkva természetesen elutasít.

Jelenleg nincs érdemi alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak, és a Kijev által javasolt béketerv abszurd, mivel kirekeszti Oroszországot – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi évértékelő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hamarosan átadnak Oroszországnak egy dokumentumot a Kijev által kidolgozott béketervről.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Valóban úgy véljük, hogy a tárgyalások témája jelenleg irreleváns

– mondta újságíróknak a Kreml szóvivője.

Peszkov arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia „aláásta a békemegállapodás esélyeit” 2022-ben azzal, hogy nyomást gyakorolt Kijevre, hogy utasítsa el a tervezetet.

Ezután nem voltak adottak a tárgyalás előfeltételei, és Ukrajna jogszabályban meg is tiltott minden tárgyalást az orosz féllel – mondta Peszkov.

Zelenszkij közölte álláspontját a nők általános mozgósításáról

Az ukrán elnök egyelőre nem akarja besorozni a nőket. A hadsereg létszámát azonban tovább duzzasztaná Zelenszkij.

Az ukrán elnök 2022 októberében rendeletet írt alá, amelyben hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel béketárgyalásokat folytassanak, miután Oroszország magához csatolt négy dél- és kelet-ukrajnai régiót.

Peszkov szerint Zelenszkij békeformula néven ismert béketerve hibás, mert Oroszország bevonása nélkül akarja megteremteni a békét. 

„Ez enyhén szólva abszurd folyamat” – mondta a szóvivő.

Az ukrán elnök tízpontos béketerve az orosz csapatok kivonását és az ellenségeskedések beszüntetését, valamint Ukrajna 1991-es határainak helyreállítását is előirányozza.

 

Ukrajna békemegállapodás Kijev Peszkov béketerv
Kapcsolódó cikkek