Peking több száz tajvani politikusnak kedveskedett olcsó vagy ingyenes kínai utazással, hogy befolyásolja a szigeten rendezendő kulcsfontosságú választásokat, amelyeknek az eredménye meghatározhatja a két fél kapcsolatát.

Taiwan Presidential ElectionKo Wen-je (L), chairman of the Taiwan People's Party (TPP) and presidential candidate, and his running mate Cynthia Wu wave their hands after they registered for the upcoming 2024 presidential elections in Taipei on Nov. 24, 2023. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masatsugu Sonoda / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Peking megpróbálja befolyásolni a tajvani szavazókat.
Fotó: Masatsugu Sonoda

Tajpeji illetékesek, köztük Caj Jing-ven elnök már korábban figyelmeztetett, hogy Kína megpróbálja olyan képviselőjelöltek felé terelni a közvélemény figyelmét, akik közelebbi szövetséget akarnak kötni vele, a hírről beszámoló Reuters szerint ilyen szintű és széles körű kínai aktivitásra korábban nem volt példa.

Peking Kína részének tekinti Tajvant, és az utóbbi időben erősen fokozta a katonai és politikai nyomást, hogy a szuverenitása feladására kényszerítse Tajpejt. 

Kína a január 13-án rendezendő tajvani parlamenti és elnökválasztást a „béke és a háború” közötti választásnak állítja be,

veszélyes szeparatistának nevezi a kormánypártot, és sürgeti a közvéleményt, hogy a „helyes döntést” hozza meg.

Több ember ellen nyomoznak

A tajvani választási törvények tiltják, hogy a jelöltek a kampányban pénzt fogadjanak el „ellenséges külső erőktől”, így Kínától, és ügyészek jelenleg 22 ember, köztük politikusok ellen folytatnak vizsgálatot a jogszabályok megsértésének gyanújával.

Taiwan's President Tsai Ing-wen speaks during a press conference on the seventh anniversary of her tenure, at the Presidential Office in Taipei on May 20, 2023. (Photo by Sam Yeh / AFP)
Caj Jing-ven tajvani elnök már korábban figyelmeztetett szuverenitásvédelmet érintő veszélyre.
Fotó: AFP

A biztonsági szervek emellett több mint négyszáz októberi kínai utazást vizsgálnak; olyan, a helyi közvéleményre befolyásoló hatással lévő emberekről van szó, mint kisvárosi, kerületi és falusi vezetők. A repülőjegyet általában maguk fizették, de engedményes áron vagy ingyen kaptak szállást, ellátást és belső utaztatást, amelyet a hatóságok szerint a Kína tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala finanszírozott.

A hivatal nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére, de a választásokkal kapcsolatban korábban mindig azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja Tajvan „társadalmi rendszereit”.

Tajpejben is nagy az érdeklődés a kínai utak iránt

A jelentések szerint Tajvan sűrűn lakott középső részéből több mint háromszáz helyi vezető vett részt ilyen utakon az elmúlt hónapokban, és több mint húsz csak Tajpejből egy szeptemberi sanghaji látogatáson, amelyre a családjukat is magukkal vihették.

A fővárosból vendégül látottak száma egy biztonsági jelentés szerint „jócskán megnőtt” a négy évvel ezelőtti választáshoz képest,

és „meglehetősen nagy irántuk az érdeklődés”. Az idén összesen több mint ezer helyi vezető csatlakozott, és a források szerint Peking kimondottan olyan választási körzetekre összpontosít, ahol erős támogatást élveznek a Kínával való szorosabb kapcsolatért kampányoló jelöltek.

Bűnügyi eljárást azonban nagy kihívás indítani, mert nehéz követni a pénz útját, és bebizonyítani, hogy kínai állami hivatalok állnak az utaztatások mögött. Azt pedig még bonyolultabb kideríteni, mi hangzott el a kínai illetékesekkel folytatott találkozókon.

Készülnek a haditervek Tajvan megszállására

Kína eredetileg ezeket csoportos utazásként szervezte, de ezt Tajvan a koronavírus-járvány alatt leállította, és azóta sem engedélyezi. Az egyéni látogatásokat azonban nem korlátozzák.

Taiwan Military Live-fire Training Amid Increasing Tensions With China
A tajvani hadsereg készül az esetleges kínai támadásra.
Fotó: NurPhoto via AFP

A hatóságok fokozott figyelme miatt az érintettek óvatosabbá váltak az utóbbi időben, egyénileg utaznak Kínába, és ott találkoznak a csoport többi tagjával.   

Most már kerülik, hogy egymás mellett üljenek a repülőn

– mondta egy neve elhallgatását kérő forrás a hírügynökségnek. Peking azonban arra az eshetőségre is készül, ha a tajvani választás eredménye nem lesz a kedve szerint való. Több eszközt is megpróbálhat bevetni a szigetország térdre kényszerítésére, kezdve a szankcióktól a teljes megszállásig.

Drámai hatásokkal járna az európai gyógyszerellátásban, ha Kína és Tajvan között konfliktus törne ki, ahhoz hasonlóan szétzúzva a kereskedelmi kapcsolatokat, ahogy ez Oroszország esetében történt az Ukrajna megtámadása miatt rá mért nyugati szankciókkal.