Közélet

Újabb drón zuhant román területre az ukrán határ közelében

Nem először fordult elő, hogy Románia területére zuhant egy orosz drón. A román védelmi minisztérium elítéli az ukrajnai dunai kikötőkben, civil célpontok ellen intézett, indokolatlan, a nemzetközi jogot sértő orosz légitámadást.

Ismét lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai csütörtökre virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román határ közelében lévő ukrán célpontok ellen, a helyszínre küldött felderítők pedig egy irányíthatatlanná vált drón becsapódása nyomán keletkezett, másfél méter mély krátert találtak egy lakatlan térségben

Az orosz dróncsapások nem szűnnek Ukrajnában, és többször is előfordult, hogy szomszédos országokban csapódtak be a lelőtt egységek.
Fotó: AFP

A román légtér ellenőrzése érdekében a térségbe küldték a román légierő F-16-os és a német légierő – a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu légi támaszponton állomásozó – Eurofighter harci gépeit, a katasztrófavédelem pedig 22:45-kor a telefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmeztette az ukrán határral szomszédos Tulcea és Galac megye lakosságát a becsapódások veszélyére. A riasztást éjjel 2 órakor vonták vissza.

A térséget csütörtök reggel átfésülő katonák a Tulcea megyei Grindutól négy kilométernyire, egy lakatlan térségben találták meg a drónbecsapódás nyomán keletkezett krátert.

A román védelmi minisztérium elítéli az ukrajnai dunai kikötőkben, civil célpontok ellen intézett, indokolatlan, a nemzetközi jogot sértő orosz légitámadást

– szögezte le a MAPN közleménye, hozzátéve, hogy a román hadsereg folytatja a veszélyeztetett térség légi és szárazföldi ellenőrzését, és azonnal tájékoztatja szövetségeseit minden észlelt incidensről.

Ukrán SIM-kártyával és fekete festékkel álcázzák az orosz drónokat

Az oroszok az iráni drónok mellett már saját gyártásúakat is bevetnek, melyek fejlesztéséhez felhasználták a háború tapasztalatait is.

Szeptember elején az ukrán gabonaexportban fontos szerepet játszó folyami kikötők ellen intézett orosz támadások során több – vélhetően az ukrán légelhárítás által lelőtt – drón roncsai csapódtak be a NATO-tag Románia területén.

Ezt követően az Amerikai Egyesült Államok és Németország is újabb harci repülőgépeket küldött a térségbe a román légtérvédelem megerősítése érdekében.

 

Románia drón Háború Ukrajnában ukrán orosz háború
Kapcsolódó cikkek