BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 659. napja – Heves dróntámadás sorozat tartotta ébren az ukránokat

Vitalii Klychko Showed Journalists The Remains Of Missiles And Drones That The Russians Used To Attack Kyiv
Összefoglaló:

Az ukrán légierő jelentése szerint szerdáról csütörtökre virradó éjjel Odessza környékét több tucat drónnal támadták az orosz erők, amelyeket a Krím félsziget felől indítottak.

Vitalii Klychko Showed Journalists The Remains Of Missiles And Drones That The Russians Used To Attack Kyiv
Megsemmisített Shahed öngyilkos drón.
Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images

Az ukrán légierő beszámolója szerint a drónokat főként Balaklava és Primorszko-Ahtarszk kikötőváros felől indították – írja a The Kyiv Independent.

A légierő összesen 42 támadó rónról számolt be, melyek közül 41-et megsemmisítettek.

Odessza városát is érte egy csapás, melyben összesen 11 civil sérült meg, köztük három gyermek. A légierő arról is beszámolt, hogy az orosz erők a megszállt Herszon megyében hat S-300-as légvédelmi rakétát lőttek ki Mikolajiv és Herszon megye felé.

Ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az orosz légitámadások valószínűleg felerősödnek a tél folyamán, mivel Moszkva Ukrajna energia-infrastruktúráját veszi célba. December 13-án egy éjszakai támadás Kijevben több mint 50 embert megsebesített.

Az ukrán ellentámadások akár több nemzetközi konfliktust is szülhetnek, ugyanis Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő december 6-án helyezte kilátásba, hogy Oroszország legitim célpontnak tekintené az ellene bevetett, NATO-bázisokról felszálló F-16-osokat. Arra figyelmeztetett, hogy a repülőgépek ilyen alkalmazása megnöveli az Oroszország és a szövetség közötti közvetlen katonai összecsapás kockázatát: ha a vadászgépek lengyelországi, romániai és szlovákiai légibázisokról szállnának fel, úgy ezt Moszkva ezen országok részvételének tekinti a konfliktusban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.