Közélet

Az orosz–ukrán háború 659. napja – Heves dróntámadás sorozat tartotta ébren az ukránokat

Orosz drón- és rakétatámadások miatt nem pihenhettek az ukrán erők, Odesszát és Kijevet is támadás érte az éjszaka, de ezek nagy részét sikerült semlegesíteni, és minimálisra csökkenteni a civil sebesültek számát.

Az ukrán légierő jelentése szerint szerdáról csütörtökre virradó éjjel Odessza környékét több tucat drónnal támadták az orosz erők, amelyeket a Krím félsziget felől indítottak.

Vitalii Klychko Showed Journalists The Remains Of Missiles And Drones That The Russians Used To Attack Kyiv
Megsemmisített Shahed öngyilkos drón.
Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images

Az ukrán légierő beszámolója szerint a drónokat főként Balaklava és Primorszko-Ahtarszk kikötőváros felől indították – írja a The Kyiv Independent.

A légierő összesen 42 támadó rónról számolt be, melyek közül 41-et megsemmisítettek.

Odessza városát is érte egy csapás, melyben összesen 11 civil sérült meg, köztük három gyermek. A légierő arról is beszámolt, hogy az orosz erők a megszállt Herszon megyében hat S-300-as légvédelmi rakétát lőttek ki Mikolajiv és Herszon megye felé.

Ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az orosz légitámadások valószínűleg felerősödnek a tél folyamán, mivel Moszkva Ukrajna energia-infrastruktúráját veszi célba. December 13-án egy éjszakai támadás Kijevben több mint 50 embert megsebesített.

Az ukrán ellentámadások akár több nemzetközi konfliktust is szülhetnek, ugyanis Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő december 6-án helyezte kilátásba, hogy Oroszország legitim célpontnak tekintené az ellene bevetett, NATO-bázisokról felszálló F-16-osokat. Arra figyelmeztetett, hogy a repülőgépek ilyen alkalmazása megnöveli az Oroszország és a szövetség közötti közvetlen katonai összecsapás kockázatát: ha a vadászgépek lengyelországi, romániai és szlovákiai légibázisokról szállnának fel, úgy ezt Moszkva ezen országok részvételének tekinti a konfliktusban.

 

19:10

Az Európai Unió elkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Az Európai Tanács megszavazta az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését. A 27 állam- és kormányfő egybehangzó szavazatára volt ehhez szükség, így az eredmény meglepő, hiszen Magyarország korábban vétóval fenyegetőzött. Orbán Viktor szerint Magyarország ellenzi az ukrán csatlakozást, viszont a másik 26 ország vezetője azonos véleményen volt. Végül a magyar miniszterelnök nem szavazott, hogy ne legyen a részese ennek a szerinte rossz döntésnek.

17:53

Az ukránok 74 százaléka egyetlen négyzetcentimétert se engedne át Oroszországnak a békéért cserébe

Az ukrán lakosság háromnegyede nem akar alkudozni a békéről. Abban az esetben sem engednének át területeket Oroszországnak, ha azzal véget érne a háború. Sokan viszont úgy látják, hogy a nyugati segítség nélkül biztosan elveszítik a harcot.

17:15

Az oroszok bevetették azokat a szuperrakétákat, amiket az ukrán légierő képtelen elhárítani

Kindzsal rakétákkal felszerelt MiG–31-es vadászgépek támadták meg Ukrajnát csütörtök délután. Kijevet és több megyét is robbanások ráztak meg. A Kindzsal rakéták olyan fejlettek, hogy egyedül a Patriot légvédelmi rendszer képes lelőni őket, ilyen eszközből viszont csupán kettő áll Ukrajna rendelkezésére.

17:14

Megszólalt Putyin: a háborúnak Ukrajna demilitarizálásával lesz vége

Vlagyimir Putyin orosz elnök helyi idő szerint csütörtökön 10 órakor maratoni sajtókonferenciába kezdett mondanivalóját azza kezdte, hogy kijelentette: az orosz–ukrán háború akkor ér véget, amikor Ukrajna demilitarizálódik. „A béke akkor jön el, ha elérjük céljainkat” – mondta az orosz elnök arra a kérdésre, hogy Oroszország mit nevez még mindig „különleges katonai műveletnek”.

09:47

Az F-16-osok segíthetnek Ukrajnának felvenni a harcot az orosz légierővel

Bár nem mindenki gondolja úgy, hogy az Ukrajnának szánt F-16-os vadászgépek sorsfordítók lesznek az orosz–ukrán háborúban, de segítenek felvenni a harcot a fejlett orosz légierővel szemben.

09:46

Hátraarc: sorra jelentik be a nyugati államok az Ukrajnának szánt támogatás csökkentését

Beállt az Ukrajnának szánt fegyverküldést ellenzők sorába Hollandia is. A háborút támogató koalíció kezd teljesen összeomlani, élén a németekkel, lassan már nem marad olyan ország, amely nem jelenti be, hogy csökkentené hozzájárulását az oroszokkal vivott háborúhoz.

oroszország ukrajna háború Odessza dróntámadás
Kapcsolódó cikkek