Közélet

Ukrán SIM-kártyával és fekete festékkel álcázzák az orosz drónokat

Az oroszok az iráni drónok mellett már saját gyártásúakat is bevetnek, melyek fejlesztéséhez felhasználták a háború tapasztalatait is.

Az idei év közepe óta szinte biztos, hogy Oroszország az iráni Shahed drónok mellett hazai gyártású hasonló eszközöket is bevet Ukrajnával szemben – írja a brit hadügyminisztérium az X-en közzétett bejegyzésében.

Az orosz gyártású öngyilkos drónok fejlesztése során csaknem biztosan felhasználták a háború eddigi tapasztalatait is az összegzés szerint, így például egy novemberben lelőtt eszközben ukrán SIM-kártyát és 4G-modemet is találtak. 

Vitalii Klychko Showed Journalists The Remains Of Missiles And Drones That The Russians Used To Attack Kyiv
Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images

Ez a vélhetően orosz, improvizált módosítás javítja a valós idejű irányítást, mivel a cellainformációkon és a telefontornyokon alapul a műholdas navigáció helyett.

A brit értékelés szerint a megoldás akár azt is célozhatja, hogy az ukrán elektronikus hadviselést elkerülje. Más orosz öngyilkos drónokat pedig feketére festenek, hogy az éjszakai támadások alatt nehezebb legyen észrevenni őket.

Az öngyilkos drónokat ráadásul egyre gyakrabban nagyobb rajokban küldi a célpontok felé Oroszország, hogy túlterhelje az ukrán légvédelmet. Azonban az eszközök többségét egyelőre képes semlegesíteni az ukrán légvédelem.

 

Ukrajna drón háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek