Közélet

UNICEF: csak a tűzszünet mentheti meg a gázai gyermekeket

Az ENSZ Gyermekalapja felhívta a figyelmet, hogy Izrael a megszálló hatalom, neki kell élelmet, gyógyszert és vizet biztosítania a Gázai övezetben. Kiemelték, hogy csak a harcok beszüntetése a megoldás a gyermekek megmentésére.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított biztonságos övezetek, amelyeknek az lenne a céljuk, hogy az ott élő civilek menedékre leljenek a harcok elől.

Palesztin gyerekek vizet töltenek a Gázai övezetben. Fotó: AFP

James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője, aki nemrég több napot töltött a palesztin területen, azt mondta:

ezek az övezetek nem lehetnek sem biztonságosak, sem humanitárius jellegűek, ha egyoldalúan jelölik ki őket.

A szóvivő úgy vélekedett, akkor lehet szó biztonságos övezetekről, ha a lakosság számára biztosítani lehet az élelmiszerhez, vízhez, gyógyszerekhez és menedékhez való hozzáférést. Hozzátette, amit a gázai látogatása során látott, az messze nem volt biztonságos övezet.

Ürgeöntés Gázában: Izrael tengervízzel árasztaná el a gázai alagútrendszert

Izrael tengervízzel árasztaná el a Hamász kiterjedt alagútrendszerét Gázában. Bár az elképzelés valóban hatékony lenne az alagutakban rejtőző terroristákkal szemben, valószínűleg Gáza édesvízellátását is tönkretenné. Emellett a helyi infrastruktúrát is károsítaná az ürgeöntés.

Külön kiemelte az illemhelyek és a higiénia hiányát, mondván, hogy ezeken a helyeken különösen nagy a veszélye a betegségek elterjedésének.

Izrael a megszálló hatalom, neki kell élelmet, gyógyszert és vizet biztosítania. Csak a tűzszünet mentheti meg a gázai gyermekeket

– hangsúlyozta. Az izraeli hadsereg az elmúlt napokban – csaknem két hónappal a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után – az egész Gázai övezetre kiterjesztette szárazföldi hadműveleteit.

A Hamász októberi támadásában 1200 ember, főként civilek haltak meg, mintegy 240 embert hurcoltak el, akik közül körülbelül 130 továbbra is az övezetben raboskodhat.

A Hamász egészségügyi minisztériuma legutóbbi, hétfői jelentésében azt közölte, hogy 15 899 ember halt meg, 70 százalékuk nő és gyermek, és 42 ezren sebesültek meg a Gázai övezet izraeli bombázásában.

 

unicef izraeli háború Gázai-övezet
Kapcsolódó cikkek