Hatalmas csapást mér a háború az izraeli kis- és középvállalkozásokra (kkv): a Hamász közel két hónappal ezelőtti támadása óta 300 ezer embert, a népesség 8 százalékát sorozták be katonának Izraelben, ami nemcsak a vállalatok termékei iránti keresletre, de a munkaerőpiacra is drasztikus hatással van.

Samaritans take part in the traditional Passover sacrifice at Mount Gerizim near the northern West Bank city of Nablus on April 25, 2021. Only around 800 Samaritans remain in their two communities, one on the mount and one in the Israeli city of Holon, near Tel Aviv. According to their beliefs, they trace their lineage to the Israelites whom Moses led out of slavery in Egypt and who established themselves in the biblical northern kingdom of Israel, known as Samaria. (Photo by Menahem KAHANA / AFP), 
Nincsenek jó helyzetben az izraeli kis- és középvállalkozások.
,
Nincsenek jó helyzetben az izraeli kis- és középvállalkozások.
Fotó: AFP

Az egyik izraeli lapnak nyilatkozó helyi vállalkozók kifejtették: azon túl, hogy a háború miatt a saját munkaerejük egy részét elvesztették, a határzárak miatt a Gázai övezetből ingázó vendégmunkások sem jutnak be az országba, így a munkahelyükre sem. A háború következtében azonban a lakossági költekezés is jócskán megcsappant: egyes városok a Gázai határhoz való közelségük miatt elnéptelenedtek, bevétel nélkül hagyva az ottani vállalkozásokat.

A Hamász támadása óta, amely 1200 izraeli halálával és 240 állampolgár elrablásával járt, közel két hónap telt el, ez idő alatt az izraeli válaszcsapások következtében nagyjából 15 500 gázai ember halt meg, éles nemzetközi kritikák tömegét zúdítva ezzel a zsidó állam vezetésére.

Netanjáhú: Izrael addig harcol, míg minden célját el nem éri

A Hamász legyőzését követően Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre.

Vállalkozásaik túlélésének elősegítése érdekében az elmúlt két hónapban több tízezer izraeli vállalkozás folyamodott kölcsönért a kkv-k hitelezésére specializálódott Ogen hitelintézethez. A vállalat vezetése kiemelte: míg általában évente átlagosan 70 millió dollár értékben hiteleznek a vállalkozások felé, idén november első három hetében 58,2 millió dollárnyi kérelem érkezett be hozzájuk, 

a következő fél év során pedig 365 milliós hitelkérelemmel számolnak.

A szakértők számításai szerint az országban az idén 57 ezer vállalkozás húzza majd le végleg a rolót, szemben a tavalyi 42 ezerrel: ez azt jelenti majd, hogy a megszokott, évente 4500-zal növekvő vállalkozási bázis helyett idén ezek száma 20 ezerrel csökkenni fog majd – különösen sötét képet festve ezzel az izraeli gazdaság kilátásairól, amelyben a bruttó hozzáadott érték 62,3 százalékát a kkv-k állítják elő.

A bajba jutott vállalkozások megsegítésére a kormány felállított egy 4,9 milliárd dolláros segélykeretet, melyhez máig már több mint 80 ezer vállalkozás nyújtott be igényt.