Közélet

Zelenszkij biztos Ukrajna győzelmében

Annak ellenére, hogy az EU-s és amerikai támogatások megcsappantak, az ukrán államfő biztos abban, hogy a győzelem felé haladnak.

Oroszország feletti győzelemről és minden nehézség ellenére tisztességes béke eléréséről biztosította honfitársait Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, a fegyveres erők napján. „Nehéz volt, de megmaradtunk” – monda Zelenszkij, aki mobiltelefonján, Kijev utcáin gyalogolva rögzítette reggeli videóüzenetét. Elment a főváros központi részén található emlékfalhoz, hogy lerója kegyeletét az elesett katonák emléke előtt.

Greece, Athens, 2023/21/08. Greece s Prime Minister Kyriakos Mitsotakis meets with Ukraine s President Volodymyr Zelensky at Maximou mansion in Athens. Photograph by Aris Oikonomou / Hans Lucas.Grece, Athenes, 2023/21/08. Le Premier ministre grec Kyriakos Mitsotakis rencontre le president ukrainien Volodymyr Zelensky au Maximou Mansion a Athenes. Photographie de Aris Oikonomou / Hans Lucas. (Photo by Aris Oikonomou / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Aris Oikonomou / Hans Lucas / AFP

Nem egyszerű most sem, de haladunk. Bármilyen nehéz lesz is, de egyszer elérjük céljainkat. A tisztességes, szabad békét

– hangoztatta. Zelenszkij az emlékfalhoz menet több járókelőt üdvözölve hangsúlyozta, hogy Ukrajnának nincs más választása, mint felszabadítani területeit. „Ezek a mi földjeink. Ez a mi népünk. Van más választás? Nincs. Kilenc év és 651 napnyi háború áll mögöttünk. A győzelem pedig előttünk. Hogyan lehetne másképp? Van más alternatíva? Mindannyian tudjuk: nincs” – jelentette ki.

Zelenszkij a 2014-ben megépült emlékműről azt mondta: az segít erősíteni az ukránok lelkét „a félelemmel, a bizonytalansággal, a kétségbeeséssel, a viszállyal és a megadás gondolatával szemben”.

Ukrajna jelenleg nehéz helyzetben van, mert mind az EU-s, mind az amerikai támogatás nem abban az ütemben érkezik, mint azt várták volna. Az amerikai Képviselőház a héten nem szavazta meg az Ukrajna számára kért forrásokat, ezzel kapcsolatban pedig ultimátumot küldött az Egyesült Államok elnökének.


 

ukrajna háború Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek