Bűncselekmény elkövetésének gyanújával az államügyészséghez fordul az ellenzéki lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt két képviselője a szejm elnökének, Szymon Holowniának a kijelentése miatt, miszerint megszűnt a PiS két elítélt és bebörtönzött képviselőjének, Mariusz Kaminskinak és Maciej Wasiknak a parlamenti mandátuma.

Anti-government Free Poles Protest In Warsaw
Fotó: Andrzej Iwanczuk

Krzysztof Szczucki és Pawel Jablonski képviselők ezt pénteken közölték az X közösségi platformon.

Andrzej Duda elnök csütörtökön bejelentette, hogy másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményez a hivatali hatalommal való visszaélés miatt kétévi börtönre ítélt volt belügyminiszter és helyettese ügyében. Kaminskit és Wasikot kedden az elnöki palotában vették őrizetbe, amikor az államfő nem tartózkodott ott. A két politikus a börtönben éhségsztrájkba kezdett.

A piacokat is megrázta a lengyel politikai leszámolás

Tusk miniszterelnök az EU-s pénzekért hadat üzent az előző kormánynak. A baloldal igyekszik megnyugtatni a piacot, azonban az alkotmányos válság már a lengyel gazdaságban is kezd károkat okozni.

Szymon Holownia az elnöki bejelentést kommentálva csütörtökön hangsúlyozta: bár az államfő döntése rendezi a helyzetet, semmit sem változtat azon, hogy a két elítélt képviselő parlamenti mandátuma megszűnt. Álláspontja szerint ugyanis két jogerősen elítélt személy a törvény szerint nem lehet parlamenti képviselő, és ezen az elnöki kegyelem sem változtathat.

A két PiS-képviselő erre reagálva jelentette be: 

ügyészséghez fordulnak azzal a gyanúval, hogy Holownia bűncselekményt követett el, amikor Kaminski és Wasik mandátumának megszűnéséről nyilatkozott, akárcsak Donald Tusk miniszterelnök azzal, hogy ezt a hivatalos közlönyben közzétette a szejm.

2015 márciusában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wasikot nem jogerősen háromévi börtönre ítélték, és tíz évre eltiltották közhivatal betöltésétől azon a címen, hogy még az első PiS-kormány időszakában, 2005–2007 között a korrupcióellenes hivatal (CBA) vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélést követtek el. Andrzej Duda röviddel 2015. évi hivatalba lépése után viszont elnöki kegyelemben részesítette őket. A varsói kerületi bíróság ezután 2016-ban lezárta az ügyet.

A legfelsőbb bíróság 2023 júniusában új eljárást rendelt el. 2023. december 20-án a varsói kerületi bíróság jogerősen kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két vádlottat.

A két képviselő mandátumától való megfosztása azért rendkívül kényes ügy, mert ha mégiscsak a PiS-nek lenne igaza, hogy ez a döntés törvénytelen, a parlament ülései és határozatai Mariusz Kaminski és Maciej Wasik távollétében érvénytelenek lennének.