Németország mélyülő szavazói válságba kerül, ahol az Ampel-koalíció – a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Zöldek együttes kormányzása – tovább veszít támogatottságából. A jelenlegi adatok szerint a kormánnyal szembeni elégedetlenség rekordot döntött, és eléri a riasztó 76 százalékot – írja a Bild.

Germany's Olaf Scholz Hosts Turkish President Recep Tayyip ErdoganOlaf Scholz, Germany's chancellor, delivers a statement ahead of a meeting with Recep Tayyip Erdogan, Turkey's president, not pictured, at the Chancellery in Berlin, Germany, on Friday, Nov. 17, 2023. The two leaders will discuss issues including Turkey as a regional power, Sweden's accession to NATO, Ukraine and the Black Sea Grain Initiative, the Middle East and migration, Scholz's chief spokesman, Steffen Hebestreit, said this week. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty ImagesOlaf Scholz, Germany's chancellor, delivers a statement ahead of a meeting with Recep Tayyip Erdogan, Turkey's president, not pictured, at the Chancellery in Berlin, Germany, on Friday, Nov. 17, 2023. The two leaders will discuss issues including Turkey as a regional power, Sweden’s accession to NATO, Ukraine and the Black Sea Grain Initiative, the Middle East and migration, Scholz’s chief spokesman, Steffen Hebestreit, said this week. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Fotó: Getty Images

 

A németek mindössze 17 százaléka elégedett az Ampel-koalícióval, ami a legalacsonyabb népszerűségi mutatót jelenti megalakulása óta.

A Magyar Nemzet szemléje szerint Olaf Scholz kancellár különösen kemény kritikával szembesül: a választók 72 százaléka fejezte ki elégedetlenségét az ő munkájával, ami háromszázalékos növekedést jelent december eleje óta. Mindössze 20 százalék értett egyet azzal, hogy Scholz megfelelő munkát végez.

Ezeknek az eredményeknek a visszhangja hatással van a pártok helyezésére is, ahol az SPD egy százalékpontot veszít, és most 15 százalékon áll, csak feleannyira, mint az unió, amely 30 százalékon áll. A Zöldek (12 százalék) és az FDP (5 százalék) stagnálnak. Meglepő módon a Sonstigen (Egyéb) kategória győztesként emelkedik ki, 9 százalékot szerezve, ami jelentős, 3 százalékos növekedést jelent.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a német haderő állítólag leváltja az elöregedett Cougar helikoptereket (hatótávolsága 850 kilométer, utazósebesség akár 315 kilométer per óra). A gépek luxus belső kabinnal rendelkeznek, különösen kényelmes ülésekkel felszerelve. A VIP-helikopterek az egykori védelmi miniszter miatt váltak ismertté, amikor Christine Lambrecht szociáldemokrata politikus magával vitte fiát nyaralni egy ilyen helikopterrel. Eközben Németország költségvetési problémákkal és az egyik legnagyobb tiltakozási hullámával kell szembenéznie. 

Készülhet Berlin: hétfőn lesz a tüntetések csúcspontja – gazdák ezrei veszik az irányt a főváros felé

A németországi gazdatüntetéseknek hétfőn lesz a csúcspontja, gazdák ezreit várják Berlinbe. Olaf Scholz német kancellár csitítja a gazdák kedélyeit mondván: ha a tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog.