Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciója a költségvetési válságot úgy próbálja megoldani, hogy megvonja a támogatásokat a „környezetszennyező” iparágaktól, hiába okoznának ezzel még több kárt az ország gazdaságának. A német gazdák azonban, akik a legnagyobb pofont kapták a kormánytól, nem ülnek ölbe tett kézzel, és hetek óta tartó tömegtüntetésekkel tiltakoznak a lépés ellen – írta a Deutsche Welle.

Farmers' protests - Hamburg német gazdák
A német gazdák a dízeltámogatások elvétele ellen tüntetnek, amelyet a Scholz-kormány a semmiből jelentett be.
Fotó: AFP

December vége óta folyamatosan tüntetnek Berlin utcáin a német gazdák, akik több ezer traktor dübörgésével és az autópályák lezárásával tiltakoznak a kormány legújabb terve ellen, amely alapján az állami költségvetési hiányt a nekik járó üzemanyag-támogatások megvonásával akarnak befoltozni.

A baloldali koalíció a felháborodást követően bejelentette, hogy csak fokozatosan, a következő két évben vennék el a támogatásokat, ám ez nem hatotta meg a gazdákat, akiket tönkretenne a döntés.

A mezőgazdaság nem az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a német ipari nagyhatalomra gondolunk, hiszen az csak a 1 százalékát adja – kevesebbet, mint a francia vagy a lengyel GDP esetlében –, az azonban ország így is piacvezető a tej, a sertéshús és a burgonyatermelésben.

Bár az emelkedő élelmiszerárak az utóbbi években a termelőknek kedveztek, egy fáradságos, éjjel-nappal tartó munkáról van szó, a mezőgazdaság pedig az állami pénzekre támaszkodik, hogy az alacsony nyereségek mellett is olcsón biztosítsa az élelmiszert a lakosságnak.

Ennek egy jelentős része a dízeltámogatásokból származik, amelyek nélkül a szektorban működő munkagépeket nagyon költséges lenne üzemeltetni. Nem véletlen, hogy a kormány döntése felháborította a német gazdákat.

Itt nem csak az üzemanyagról van szó, bár Scholzék ezzel is csúnya pofont adtak nekünk. A támogatások elvétele csak az utolsó csepp a pohárban, mivel a baloldal alatt évek óta szenvedünk 

– nyilatkozta Karsten Hansen, a Német Tejtermelők Szövetségének (BDM) képviselője.

Farmers' protest in Berlin német gazdák
Fotó: AFP

Régi sérelmek törnek a felszínre

Bár a németországi mezőgazdaság első pillantásra virágzik, a kép közelebbről megvizsgálva sokkal árnyaltabb. Az ágazat egy évtizede több mint 1 százalékkal zsugorodik minden évben, amelyek jelentős része kisgazdaság. Ők egyébként sem kapnak sokat az állami támogatásokból, és a magas üzemanyagárak is jobban fogják érinteni őket.

A döntés érthető lenne, ha egy hosszú távú zöld fejlesztés részét képezné, ahol a gazdáknak lehetősége lenne néhány év alatt átállni kevésbé környezetszennyező technológiákra. A baloldali koalíció azonban egyáltalán nem a klímavédelem érdekében veszi el a dízeltámogatásokat, hanem, hogy saját magukat fedezzék.

A német költségvetésben ugyanis egy 17 milliárd eurós lyuk tátong, amit most a Scholz-kabinetnek a lehető legsürgősebben be kell tömnie – nem számít, hogy ez a mezőgazdaság lassú halálát okozná az országban.

A kormány azt akarja, hogy mi vigyük el a balhét, amit ők okoztak, és nagyobb terheket akasztanának a nyakunkba, mint bármely más ágazatnak. Addig fogunk tiltakozni, amíg ezt a döntést vissza nem vonják 

– jelentette ki Hansen. Az elhúzódó tüntetések pedig újabb csapást mérnek az egyre népszerűtlenebb baloldali koalícióra, miközben szinte mindegyik ellenzéki párt kiállt a gazdák jogai mellett.

Agresszíven léptek fel a német gazdák, a kormány felháborodott és további incidensektől tart

Németországban felháborodott tüntetők nem engedték leszállni a gazdasági minisztert egy kompról. A gazdák azért demonstrálnak, mivel a kormány csökkenteni akarja a 2024-es mezőgazdasági támogatásokat. A kormány tagjai a Robert Habeck elleni fellépést felháborítónak tartják, és elfogadhatatlan agresszióról beszélnek.