A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn  (DB) tájékoztatása szerint Németországban január 10-én szerdán hajnali 2 órától január 12-én pénteken 18 óráig munkabeszüntetést tartanak. A sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani. A MÁV közlés eszerint a DB azt javasolja az utasoknak, hogy 

amennyiben tehetik, halasszák el utazásukat. A Németország felé utazóknak érdemes tájékozódniuk a DB és a MÁV tájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál. 

Railroad warning strike - Schwerin
Fotó: dpa Picture-Alliance /AFP

A munkabeszüntetés érinti a Budapest–Stuttgart–Budapest közötti közvetlen kocsikat továbbító Kálmán Imre EuroNight, a Budapest–Bécs–Salzburg–München–Budapest között közlekedő railjet xpress, a Budapest–Berlin–Budapest közvetlen kocsikat továbbító Metropol EuroNight, valamint a Budapest–Hamburg–Budapest között közlekedő Hungária EuroCity vonatokat.

Az alábbi változásokra kell számítani

Railjet xpress vonatok

  • Január 10-én, 11-én és 12-én a Németország felé, valamint felől közlekedő Railjet xpress vonatok csak Salzburgig, illetve Salzburgtól közlekednek. A németországi szakaszon kimaradnak.

Hungária EuroCity vonatok

  • Január 10-én, 11-én és 12-én a Nyugati pályaudvarról 7:29-kor induló Hungária EC csak Budapest és Prága között közlekedik, az utasok Prágától átszállás után a cseh vasút által biztosított vonattal utazhatnak Drezdáig.
  • Január 10-én, 11-én és 12-én a Hamburg felől a Nyugati pályaudvarra 20:28-kor érkező Hungária EC vonat csak Prága és Budapest között közlekedik.

Metropol EuroNight vonatok

  • Január 9-én, 10-én és 11-én a Nyugati pályaudvarról 19:30-kor induló Metropol EN vonattal a Budapest–Berlin közvetlen kocsik nem közlekednek.
  • Január 9-én, 10-én és 11-én éjszaka a Berlin Hbf-ről menetrend szerint 19:21-kor induló Metropol EN vonattal a Berlin–Budapest közvetlen kocsik nem közlekednek.

Kálmán Imre EuroNight vonatok

  • Január 9-én, 10-én és 11-én éjszaka a Keleti pályaudvarról 20:40-kor induló Kálmán Imre EN vonat vonattal a Budapest–Stuttgart kocsicsoport csak Budapest és Salzburg között közlekedik.
  • Január 10-én, 11-én és 12-én éjszaka Kálmán Imre EN vonat Stuttgart–Budapest közvetlen kocsijai csak Salzburg és Budapest között közlekednek.

A január 8-ig megváltott, január 9-én estére, 10-ére, 11-ére vagy 12-ére Németországba, illetve Németországból vagy Németországon keresztül történő utazásra szóló menetjegyek és helyfoglalások díjmentesen visszaválhatók vagy január 19-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók. 

Új jegy vásárlása esetén a vasútvállalat csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani. Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy szerdán kezdődhet az eddigi leghosszabb mozdonyvezetősztrájk Németországban. Péntekig az országban szinte teljesen leállhat a vasúti forgalom, és egyelőre nem látszik a bérvita rendezése. A Deutsche Bahn jelezte, hogy a kevés megmaradó járaton hosszabb vonatokat indítanak, hogy minél több utast el tudjanak szállítani. 

Folytatják tiltakozósorozatukat a német gazdák – egyre nagyobb bajban a német kormány

A hét hátralévő részére is gyűléseket hirdetett a Német Gazdák Szövetsége a többi között Nordfriesland, Frankfurt és Kassel körzeteiben. Drezdában, Augsburgban és Nürnbergben is lesznek nagygyűlések. A Group Land Creates Connections további tiltakozásokat is bejelentett a következő napokra. Közlekedési fennakadásokra lehet számítani egész héten Németországban. A tüntetések hete január 15-én, hétfőn egy berlini tiltakozással ér véget.