A hét hátralévő részére is gyűléseket hirdetett a Német Gazdák Szövetsége a többi között Nordfriesland, Frankfurt és Kassel körzeteiben. Drezdában, Augsburgban és Nürnbergben is lesznek nagygyűlések. A Group Land Creates Connections további tiltakozásokat is bejelentett a következő napokra. Közlekedési fennakadásokra lehet számítani egész héten Németországban. A tüntetések hete január 15-én, hétfőn egy berlini tiltakozással ér véget.

08 January 2024, Bavaria, Munich: Tractors drive along the Mittlerer Ring during a demonstration by farmers in the city center. In response to the German government's austerity plans, the farmers' association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in the capital on January 15. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)h
Fotó: Sven Hoppe / DPA / AFP

A gazdák hétfőn szinte az egész országban kimutatták nemtetszésüket a kormánynak , és az utcára vonultak érdekeik védelmében. Demonstrációjukhoz sok helyen a szállítmányozók is csatlakoztak. Előfordultak teljes útblokádok. Hamburgban és Brémában egyenként körülbelül 2000 traktor megjelenéséről adtak számot. Münchenben 7000, Berlinben csaknem 600, Stralsundban 1000 mezőgazdasági jármű vonult fel. Brandenburg és Cottbus városait állítólag időnként teljesen lezárták. Csak Bajorországban 24 000 traktor hajtott fel a főútakra, Észak-Rajna-Vesztfáliában 19 200, Baden-Württembergben pedig 25 000 jármű részvételét jelentették be. A hatóságok hivatalos adatai szerint országszerte összesen mintegy 100 000 traktor és egyéb jármű vett részt a tüntetéseken, a résztvevők számát pedig 130 ezerre becsülték

A hatalmas megmozdulásoknak következményei is vannak. Emdenben például meg kellett szakítani a munkát a Volkswagen gyárában, mert a munkások nem tudtak bejutni. Nagyjából 900 millió eurót húzott volna ki a gazdálkodók zsebéből a zöld, liberális és szociáldemokrata politikusok alkotta koalíció, ám a hírre a gazdálkodók már tavaly decemberben spontán tüntetésekbe kezdtek. A demonstrációk kitartották az új évben is, sőt mára országos tüntetés kezdődott. A gazdákhoz a közúti árufuvarozó vállalatok munkavállalói is csatlakoztak, akik a tehergépkocsikra kivetett útdíjak tervezett emelése ellen tiltakoznak.

A német kormány a múlt héten már visszakozott, mondván, a gépjárműadó-mentesség maradhat, a gázolaj-támogatás pedig csak fokozatosan lesz kivezetve. A gazdák körében az elégedetlenség már régóta dúl a zöldek által támasztott egyre magasabb, környezetvédelminek nevezett követelmények, az adók emelése, a magukra hagyatottság és a megbecsültség hiánya miatt. Az utolsó csepp volt a pohárban a szövetségi kormány terve december elején, hogy támogatásokat is megszüntetnek, miközben egyre növelték a környezetvédelmi és állatjóléti elvárásokat, ezzel együtt a termelés költségeit is.

Tegnap Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy „puccsról fantáziáló, nacionalista jelképeket mutogató" szélsőjobboldali csoportok megpróbálhatnak tőkét kovácsolni a gazdatüntetésekből, és felszólított a demokrácia védelmére is. Joachim Rukwied, a gazdaszövetség elnöke a Bild am Sonntag című lapnak a hét végén kijelentette, hogy elutasítják szélsőséges csoportok csatlakozását a tüntetésekhez. Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter is békésebb hangon szólalt meg, mondván, a gazdáknak joguk van kifejezni nemtetszésüket, és kiállt amellett, hogy az agrárium nem barna, vagyis szennyező, hanem mint mondta, az elmúlt két évben is azt tapasztalta, hogy az igenis sokszínű.

A gazdákhoz csatlakoztak fuvarozók is, ezér sok kamion is részt vett a düntetéseken. Ráadásul, miután bírósági döntés született az ügyben, szerdától a mozdonyvezetők is elkezdhetik a sztrájkot. Bár a vasúttársaságok jelezték, hogy fellebbeznek a hesseni döntés ellen, a szakszervezetek nagyban szervezik a leállást.