A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte csütörtökön a szerb hadsereg vezérkara – olvasható a védelmi minisztérium csütörtöki közleményében. A vezérkar úgy véli, hogy a szerb hadsereg védelmi erejének növelése érdekében az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, ezt pedig a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni.

A Serbian Army personnel stands guard next to armoured vehicles at the 11th International Armament and Military Equipment Fair – PARTNER 2023, in Belgrade on September 25, 2023. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Fotó: AFP

A vezérkar a kezdeményezést, miszerint a kötelező szolgálatnak négy hónapig kellene tartania, már továbbította is a köztársasági elnöknek, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is. Javaslatának megtétele előtt a katonai vezetés felmérte Szerbiának mint katonailag semleges országnak az általános biztonsági helyzetét és azokat a kihívásokat, amelyekkel potenciálisan szembesülhet.

A javaslat nem váratlan, Milos Vucevic védelmi miniszter már korábban a belgrádi Happy Televízióban beszélt arról, hogy kezdeményezni fogják a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetését. A tárcavezető közölte, hogy voltaképpen nem is kellene ismét bevezetni a sorkatonai szolgálatot, mert az soha nem szűnt meg, csak felfüggesztették, emiatt ezt a felfüggesztést kellene visszavonni. Indoklása szerint szükség lenne a katonai állomány feltöltésére, ugyanis már 13 éve nincs kötelező sorkatonaság, ebből következően a tartalékos állomány is hiányos és elöregedett.

A tárcavezető hozzátette, hogy az intézkedés nem egyik pillanatról a másikra történik majd, előtte széles körű társadalmi párbeszédet tartanának róla, és

leghamarabb 2025-ben vagy 2026-ban lehetne bevezetni a kötelező, négy hónapig tartó szolgálatot.

Milos Vucevic kiemelte, hogy Szerbia nem készül háborúra vagy bármilyen katonai összetűzésre, de egy ország békéjét és stabilitását biztosítania kell a hadseregnek, és minél erősebb a hadsereg, annál erősebb az ország.

A kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben függesztették fel Szerbiában. Magyarországon 2004-ben szűnt meg.

VG-exkluzív: a honvédelmi miniszter szerint a tartós béke illúzió, Csipkerózsika-álomba ringattuk magunkat

Exkluzív interjút adott a Világgazdaságnak Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter szerint a nemzetközi rend eresztékei recsegnek-ropognak, a tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió. Mint fogalmazott, súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában. Hazánk esetében nem az a kérdés, meg tudja-e védeni magát, hanem hogy milyen áldozatok árán. Kifejtette, hogy Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai, és bejelentette, hogy a NATO-követelmény a GDP-arányos 2 százalékos védelmi költésről már az idén, egy évvel a határidő előtt teljesült.