Olaf Scholcz kancellár mellett a német kormány több tagja is elítélte pénteken a támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák egy csoportját, amely előző nap megakadályozta, hogy a szabadságát töltő Robert Habeck gazdasági miniszter leszálljon egy kompról, illetve megpróbáltak feljutni a járműre.

Farmers prevent Minister Habeck from leaving a ferry
Fotó: Hagen Wohlfahrt /AFP

A kormány több más tagja mellett maga Habeck is hangot adott aggodalmának az incidens miatt.

Aggaszt, hogy az országban ennyire felforrósodott a hangulat

– nyilatkozott a pénteken már schleswig-holsteini otthonában tartózkodó miniszter. Sajnálatosnak mondta, hogy nem tudott beszélni a tüntető gazdákkal, a komp pedig kénytelen volt visszafordulni.

Olaf Scholz kancellár szintén bírálta és szégyenletesnek nevezte a gazdatüntetők csütörtöki akcióját.

Minden tiszteletem a virágzó tiltakozási kultúráé, de a politikai erkölcs ilyesfajta brutalizálását senki sem nézheti közömbösen

– írta a kancellár az X közösségi oldalon.

Nancy Faeser belügyminiszter szerint az eset felidézte Walter Lübcke bevándorláspárti politikus halálának emlékét, akit 2019-ben gyilkolt meg egy szélsőjobboldali támadó.

Soha nem szabad elfelejtenünk, hová vezethet a politikai agresszió

– mondta a Funke Media Groupnak nyilatkozva.

Sokallják az árakat a németek, inkább fogukhoz verik a garast, és nem vásárolnak

Hiába az ünnepi időszak, Németországban csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberben havi és éves összevetésben is.

Cem Özdemir német mezőgazdasági és élelmezési miniszter szintén elítélte a csütörtöki incidenst, amelynek résztvevőit szerinte nem érdekli a német mezőgazdaság helyzete, csak a felforgatás lehetősége lebegett a szemük előtt. Egyúttal kijelentette: a német kormány nem enged a gazdák követeléseinek a költségvetési támogatások idei megvonásával járó terheik további csökkentésére vonatkozóan.

Hendrik Wüst, az ellenzéki kereszténydemokraták képviselője szerint a tüntetők túllépték a határokat, és ártottak a szerinte jogosan tiltakozó gazdák ügyének.

Az Olaf Scholz vezette hárompárti kormánykoalíció csütörtökön – az esti tüntetés előtt – módosította a 2024-es szövetségi költségvetésben a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervezetet, miután a múlt hónapban több száz gazdálkodó tiltakozott Berlin központjában az adókedvezmények teljes körű megvonása ellen. Azonban az új javaslat sem győzte meg a gazdaszövetséget és a gazdákat, akiknek egy 250-300 tüntetőből álló csoportja várta csütörtök este az egyik északi-tengeri szigetről hazatérő Robert Habecket.