Németországban novemberben 2,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom októberhez képest, amikor még 1,1 százalékos növekedést jegyeztek fel – közölte az ország statisztikai hivatala, a Destatis pénteken.

Customer in a discount store
Németországban egyre többen inkább csak szemlélik az árakat, mint hogy a termékeket a kosarukba helyezzék. A kiskereskedelmi forgalom csökkent.
Németországban egyre többen inkább csak szemlélik az árcédulákat, mint hogy a termékeket egyből a kosarukba tennék.
Fotó: Markus Scholz / AFP

A szakértői várakozások átlagában minimális, 0,1 százalékos havi szintű csökkenés szerepelt novemberre.

Az élelmiszerek novemberi értékesítése 0,5 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké 3,6 százalékkal, az internetes és csomagküldő kereskedelemé 2,8 százalékkal esett vissza októberrel összevetve.

Tavaly novemberhez képest 2,4 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, jóval meghaladta a szakértői várakozások átlagában szereplő 0,5 százalékos mérséklődést és az októberi éves 0,1 százalékos visszaesést – írja az MTI.

Egyre mélyebbre süllyed a német gazdaság

A német gazdaságról lesújtó hírek érkeztek az elmúlt hetekben: az újból erőre kapott, a versenyszféra hónapok óta folyamatosan zsugorodik, a nő, az üzleti hangulat pedig zuhan.

Lassan véreztetné ki a gazdákat a német kormány

Olaf Scholz így próbálja meg befoltozni a költségvetést. A német kormány döntése azonban az élelmiszerárak meredek emelkedéséhez is vezethet.