Hatalmas felháborodást váltott ki a Fülöp-szigeteken, hogy az államfő az elnöki helikopterrel utazott el a Coldplay koncertjére. Ferdinand Marcos biztonsági szolgálata azzal védekezett, hogy a világ legnagyobb fedett arénája, az 55 ezer ülőhellyel rendelkező színpada, a Philippine Arena felé áramló negyvenezer néző „előre nem látható közlekedési bonyodalmakat okozott az útvonalon”.

COLDPLAY CONCERT SWEDEN
Chris Martin and Coldplay perform at Ullevi Arena in Gothenburg, Sweden July 8, 2023. Photo: Adam Ihse / TT Kod 9200 (Photo by ADAM IHSE / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Az elnök és a felesége mindenképpen látni akarta a Coldplay koncertjét.
Fotó: Adam Ihse / AFP

Ez pedig biztonsági kockázatokat jelentett az államfő számára, aki a feleségével vett részt a koncerten. Ezért volt szükség az elnöki helikopterre – idézte a Reuters a közleményt.

A közösségi oldalakon posztolók azokban élesen bírálták Marcost, amiért a saját szórakoztatására használja az adófizetők pénzét. „A hivatalos források, például az elnöki helikopter magán- vagy nem hivatalos célokra való használatát általában a hatalommal való visszaélésnek vagy a kormányzati források nem megfelelő használatának tekintik” – írta például valaki a Facebookon.

Mi fizettünk a helikopter használatáért, az üzemanyagért és a biztonsági személyzetért, ki tudja, talán még a jegyért is az egész stáb számára

– írta egy másik.

Az ifjabb Ferdinand Marcos tavaly májusban nyerte meg az elnökválasztást, miután az apja hatalmát majdnem négy évtized után elsöpörte a népfelkelés. Azóta szorosabbra fonta a biztonsági kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, egy éve négy Fülöp-szigeteki támaszponthoz biztosított hozzáférést az amerikai katonák számára.