Közélet

Az izraeli háború 101. napja – Újabb Hamász-központot foglalt el Izrael

Az izraeli hadsereg egyre több Hamász parancsnoki központot foglal el, amelyekkel együtt rengeteg, korábban a terroristák által használt fegyvert is lefoglalnak.

Az izraeli hadsereg (IDF) 98. hadosztályának csapatai és az izraeli légierő meghiúsította a Hamász kísérletét, hogy teherautóval fegyvereket szállítson Hán Júnisz körzetében lévő tisztviselőknek – közölte az IDF. 

Fotó: AFP

Az IDF szerint a 98. hadosztály két Hamász-tagok észlelt, akik fegyvereket pakoltak fel egy teherautóra, mire az izraeli katonák légicsapást kértek. Az izraeli beszámoló szerint 

a teherautó megsemmisült, a szóban forgó Hamász-tagok pedig belehaltak a robbanásba.

Az IDF szerint szintén Hán Júnisz déli részén a 7. páncélosdandár rajtaütést hajtott végre a Hamász parancsnoki központjában, és újabb fegyverraktárra bukkantak. A hadsereg további két fegyverraktárat semmisített meg a városban, valamint különböző épületekben további fegyvereket foglaltak le, köztük a Hamász egyik tagjának otthonában – írja a The Times of Israel.

Az IDF szerint a csapatok a Hamász haditengerészeti erőihez tartozó gépkarabélyokat, kézifegyvereket, gránátokat, rakétavetőket és búvárfelszereléseket foglaltak le.

Eközben az IDF arról számolt be, hogy Gáza északi részén a felderítő katonák öt Hamász-tagot észleltek egy olyan területen, ahol szárazföldi erők működtek. A katonák szintén légicsapást kértek, semlegesítve öt Hamász-tagot.

Vasárnap volt a Hamász támadása miatt kirobbant katonai konfliktus századik napja, ennek alkalmából százperces sztrájkot tartottak a háború és az elhurcoltak iránti szolidaritás jeleként Izraelben. Az izraeli szakszervezeti mozgalom, a Hisztadrut munkabeszüntetést tartott, amelyhez csatlakoztak az ország legnagyobb vállalatai, a kórházak, a biztosító- és pénzügyi társaságok, a kutatóintézetek és különböző egyesületek. 

 

 

19:23

Sunak: civil áldozatok nélküli teljes siker volt a brit légicsapás-sorozat Jemenben

A brit királyi légierő a jemeni húszi lázadók állásai ellen végrehajtott múlt heti műveletben a számára kijelölt tizenhárom célpont mindegyikét megsemmisítette – közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

18:18

Drámai húszi fenyegetés: Jemen lesz az amerikaiak temetője

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók egyik vezetője azzal fenyegetőzött hétfőn, hogy az őket érő amerikai légi támadásokért végzetes válaszcsapásokat fognak indítani: „Jemen lesz az amerikaiak temetője, és a térséget megszégyenülve fogják elhagyni” – mondta.

17:50

Autós merénylet Izraelben: egy halott, tucatnyi sérült

Két palesztin férfi összehangolt autós merényletet hajtott végre hétfőn Izraelben, a Tel-Avivtól északra fekvő Raánanában, a támadásban egy nő meghalt, további 12-en megsebesültek – közölte a rendőrség hétfőn.

15:37

Az ENSZ szabad bejárást akar az izraeli Asdód város kikötőjébe, hogy onnan szállítsanak segélyt Gázába

Jelenleg csak az egyiptomi határon lévő rafahi átkelőn lehet segélyszállítmányokat eljuttatni a Gázai övezetbe. Ezen az útvonalon csak lassan lehet eljuttatni a segélyt a rászorulókhoz, ezért az ENSZ egy új útvonalat akar nyitni Izraelen keresztül.

14:05

Túszokról adhat tájékoztatást a Hamász, de nem kizárt, hogy csak propagandáról van szó – videó

Több izraeli újság is beszámolt egy, a Hamász által hétvégén közzétett videóról, amelyben három túszt mutatnak be. A terrorszervezet azt az ígérte tette, hogy hétfőn új információt osztanak meg a túszokról, de sokak szerint elképzelhető, hogy csak propagandáról van szó és a túszok már nincsenek életben.

13:00

Őrizetbe vettek egy focistát Törökországban, mert egy Dávid-csillagot mutatott gólja után a kamerába

Törökország őrizetbe vett egy az ország bajnokságában szereplő izraeli labdarugót, akit csapata is felfüggesztett, miután a hétvégi meccsen a Hamász túszaival vállalt szolidaritást, ami sok volt a török igazságszolgáltatás szerint. Sagiv Jehezkelt azóta kiengedték és hétfőn vissza is tér Izraelbe.

12:56

A britek készek továbbra is rendet tartani a Vörös-tengeren

Az amerikai és brit haditengerészeti összefogásra Jemen azt reagálta, hogy nem maradnak válasz nélkül a húszi lázadók ellen indított támadások. A brit védelmi miniszter kijelentette, hogy nem zárják ki a további beavatkozásokat sem.

11:11

Menekülnek a Hamász tagjai, már Libanonban sem érzik biztonságban magukat

A Hamász tisztviselői Száleh al-Arouri, a Hamász helyettes vezetőjének halála után már Libanonban sem érzik biztonságban magukat és tovább menekülnek a szomszédos országok felé.

08:30

A Hezbollah szerint Izrael nem érte el céljait a Gázai övezetben

A Hamászt támogató siíta Hezbollah szerint Izrael kénytelen lesz tárgyalni ellenségeivel, mivel nem érte céljait a Gázai övezetben. A libanoni fegyveres szervezet vezetője szerint Izrael nem csinált semmit az elmúlt száz napban, csak gyilkolt.

izraeli háború Hán Júnisz Izrael Hamász fegyverraktár
Kapcsolódó cikkek