Közélet

Izraelben megáll az élet a háború századik napján

Vasárnap százperces sztrájkot tartanak a száznapos háború és az elhurcoltak iránti szolidaritás jeleként Izraelben.

Az izraeli túszok családtagjai a Hamász által elrabolt szeretteik kiszabadítását követelték az izraeli kormánytól vasárnap, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború századik napján. 

izrael zászló
Fotó: Shutterstock

Vasárnap százperces sztrájkot tartanak a száznapos háború és az elhurcoltak iránti szolidaritás jeleként a gazdaságban, a tudományos intézményekben és más területeken Izraelben – jelentette be az izraeli szakszervezeti mozgalom, a Hisztadrut. 

A Hisztadrut országos munkabeszüntetéséhez csatlakoztak 

  • az ország legnagyobb vállalatai, 
  • a kórházak, 
  • a biztosító- és pénzügyi társaságok, 
  • a kutatóintézetek és különböző egyesületek. 

Több felsőoktatási intézményben száz percre leállították az oktatást, néhány egyetemen megemlékezéseket tartottak. 

Tel-Avivban, az Elraboltak terének átnevezett központi, az izraeli opera, a Kameri Színház, a városi könyvtár és a helyi szépművészeti múzeum közötti téren a családtagok szervezete 24 órás tüntetést rendezett, amely szombat este kezdődött. 

A rendezvényen tárgyalásokat és megállapodást sürgetnek szeretteik szabadon bocsátása érdekében. A szombat esti tömeggyűlésen többek közt részt vett Beni Ganz, a Nemzeti Tábor párt elnöke, a szűk hadikabinet tagja is. 

A háború századik napján tovább folytak a harcok, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az elmúlt nap során az övezet középső részén négy, délen, Hán Júnisz térségében pedig kilenc palesztin fegyverest öltek meg, közülük ötöt egy alagútban. Az akciókat a légierő és a szárazföldi csapatok együttműködésével hajtották végre. 

Emellett az övezet északi részén megtaláltak és megsemmisítettek számos rakétakilövő állást és rakétákat is. A katonai szóvivő vasárnap reggel engedélyezte egy újabb, 21 éves, elesett izraeli katona nevének nyilvánosságra hozatalát.            

Szombat este a libanoni–szíriai–izraeli határháromszögben fekvő, vitatott hovatartozású Dov-hegynél járőröző izraeli katonák tűzharcban megölték egy libanoni fegyveres csoport négy tagját, akik libanoni területről Izrael területe felé vonultak – jelentette az IDF szóvivője vasárnap reggel. 

 

sztrájk izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek