Közélet

Az izraeli háború 92. napja – A libanoni Hezbollah elkezdte a megtorló hadműveletet Izrael ellen

A Hezbollah 62 rakétát lőtt ki egy izraeli légi megfigyelőállásra, amit sikerült is elpusztítania – ezt a Libanont irányító fegyveres szervezet közölte. A támadás az első válasz a január 2-i dróncsapásra, amivel feltételezhetően Izrael megölte a Hamász Bejrútban tartózkodó második emberét. Izrael nem erősítette meg, hogy a Hezbollah valóban megsemmisítette az állását.

Elindult a Hezbollah megtorló hadművelete Izrael ellen. A libanoni fegyveres csoport azt közöle, hogy 62 rakétával támadott meg egy izraeli megfigyelőállást, amit sikerült is elpusztítania – írta meg a Reuters. Izrael nem kommentálta a támadást.

Fotó: AFP

A rakétacsapás az első válasz a Hezbollah részéről a január 2-i dróntámadásra. Ekkor 

Libanon fővárosát, Bejrútot érte dróncsapás, és végzett a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjével, Száleh al-Arúrival és más terroristákkal. 

Az országot iránytó fegyveres csoport közölte, hogy a támadás nem marad válasz nélkül, viszont a korábban ígért háború elmaradt. A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah még augusztusban arról beszélt, hogy bármilyen közvetlen támadás Libanon ellen totális háborút von maga után. Ennek ellenére a Bejrútot ért dróntámadás miatt mégsem kezdődött meg a háború.

Bár Izrael hivatalosan nem vállalta magára a Bejrút elleni támadást, szakértők biztosak benne, hogy Tel-Aviv áll a merénylet mögött. Az, hogy Izrael Libanon szívét is célba vette, azt jelentheti, hogy 

Tel-Aviv nem fél akár egy kétfrontos háborúba is bocsátkozni, illetve az is kiderült, hogy könnyedén megtámadhatja Libanon legjobban védett pontjait is.

Libanon keze már másodszor remegett meg, amikor háborút indíthatott volna Izrael ellen. Legutóbb a Hamász október 7-i támadása lehetett volna kiváló alkalom egy támadásra, hiszen a váratlan terrorista akció egy teljes napra megbénította a zsidó államot. A Hezbollah azonban nem indított támadást, hanem csak rakétákat lőtt ki a két ország határán lévő izraeli katonai állásokra. Izrael hasonló lépéssel válaszolt.

Ezek a rakétaváltások azóta is tartanak a két ország között, ennek része a magaslaton fekvő, légi megfigyelőállás elleni szombati támadás.

 

17:59

Bejrútban igyekszik enyhíteni a közel-keleti feszültséget Borrell

Libanon és Izrael között egyre hevesebb rakétacsapások zajlanak, ez pedig a háború eszkalációjával fenyeget. Josep Borrell Libanonba utazott, hogy a konfliktus békés rendezéséről tárgyaljon. Izrael kész lehet arra, hogy két fronton is harcoljon, ha Bejrút belekeveredne a háborúba.

16:24

Megérkezett Isztambulba Blinken – A békemisszió célja a közel-keleti feszültség enyhítése

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton Isztambulban megkezdte újabb közel-keleti útját, amely már a negyedik az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus három hónappal ezelőtti kirobbanása óta. Egyhetes látogatásán a konfliktus eszkalálódásának megelőzéséhez és a rendezési tervekhez kívánja megszerezi a térségbeli országok támogatását.

13:53

Tízezrek vesztették életüket vagy sebesültek meg a Gázai övezetben a háború kezdete óta

Az elmúlt 24 órában legkevesebb 122 palesztin meghalt és további 256 megsebesült a Gázai övezetben az Izrael és a Hamász szervezet közötti háborúban - közölte szombaton az övezet egészségügyi minisztériuma. A legutóbbi áldozatokkal 22 722-re emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma október 7-e óta, a sebesülteké pedig 58 166 - tették hozzá.

megtorló hadművelet Izrael Bejrút Hezbollah Libanon
Kapcsolódó cikkek