Közélet

Az izraeli háború 90. napja – A Hezbollah nem mer háborúba szállni Izrael ellen

Hiába gyilkolta meg – feltehetően – Izrael a Hamász egyik magas rangú vezetőjét Libanonban, a Hezbollah így sem mer háborút indítani Tel-Aviv ellen. A sok ország által terrorszervezetnek tartott Hezbollah ezzel szembemegy saját korábbi ígéreteivel. A szervezet vezetője, Haszan Naszrallah még augusztusban azt mondta, hogy bármilyen közvetlen izraeli támadás Libanon ellen totális háborút von maga után.

A Hezbollah nem mer nyílt konfliktusba keveredni Izraellel – derült ki a szervezet vezetőjének szerdai nyilatkozatából. Haszan Naszrallah a kedden történt merényletet egy szörnyű bűncselekménynek nevezte, amit Libanon nem hagy szó nélkül, ám ez a reakció lényegesen visszafogottabb, mint amit a Hezbollah még augusztusban hangoztatott.

A woman holds a picture of Hezbollah chief Hassan Nasrallah during the funeral of a Hezbollah member who was killed in southern Lebanon in cross-border fire with Israeli troops, during his funeral in a south Beirut suburb, on November 6, 2023. The Lebanon-Israel border has seen regular cross-border shelling over the past month, with firing between the Israeli military on one side and the powerful Hezbollah and its allies on the other. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
Fotó: AFP

A Hamász terrorszervezet második legmagasabb rangú vezetőjét, Száleh Arúrit január 2-án ölték meg a libanoni Bejrútban. A merényletet drónokkal hajtották végre, és több mint valószínű, hogy a támadás mögött Izrael áll. A támadás a közel-keleti konfliktus eszkalációját jelenthette volna, hiszen még augusztusban Haszan Naszrallah azt hangoztatta, hogy bármilyen izraeli támadás Libanon területén totális háborút jelent a két ország között. Ezzel szemben a Hezbollah vezetője a merényletet követő napon szörnyű bűncselekményről és kemény intézkedésekről beszélt, de 

kijelentette, hogy Libanon a történtek ellenére sem fog háborút indítani

írta meg a Haaretz.

Hozzátette, hogy ha Izrael indít háborút, akkor a Hezbollah teljes erejéből harcba száll.

Haszan Naszrallah a beszédében főleg arról beszélt, hogy a Gázában zajló háború egyértelműen Izrael vereségét jelenti, hiszen Tel-Aviv nem képes legyőzni a Hamászt, a harcok miatt a társadalma megosztottá vált, illetve az egész világ szembesült az izraeli hírszerzés gyengeségével.

Izraeli háború: már csak egy hajszálon múlik a fegyveres konfliktus kiterjesztése

Izrael azt tervezi, hogy az elmenekült palesztin civilekkel zsúfolt terület fölött is átveszi teljesen az irányítást. Miközben Katar és Egyiptom béketárgyalásokat követel, az Irán által támogatott fegyveres csoportok amerikai erőket támadtak meg Szíriában, Irakban és Libanonban is.

A Hezbollah nem először került nehéz helyzetbe Izraellel kapcsolatban. Október 7-én, a Hamász támadása után lehetősége lett volna bevonulni Izraelbe, ezzel sokkal nehezebb helyzetbe hozva a meglepett zsidó nemzetet. Azonban Haszan Naszrallah habozott a támadás megindításával, végül október 8-án csak rakétatámadásokat rendelt el az izraeli hadsereg (IDF) határ menti állásai ellen. Erre válaszul Izrael is rakétacsapásokat intézett a határ menti Hezbollah-létesítmények ellen, de a harc nem eszkalálódott. A kölcsönös rakétatámadások kedden léptek új szintre, amikor Izrael dróntámadást hajtott végre Libanon szívében.

Izrael készen áll a kétfrontos háborúra, de a Hezbollah habozik

Szakérők úgy vélik, hogy az Izraelnek tulajdonított dróncsapás Bejrútban azt jelentheti, hogy Tel-Avivot nem érdekli a Hezbollah háborús fenyegetése, és kész két fronton is harcba szállni.

Természetesen ez egy merész lépés lehetett, de azt is ki kell emelni, hogy Izrael a háború kirobbanása óta a Hamász még egyetlen magas rangú vezetőjét sem tudta likvidálni. Három hónap alatt ez elkeserítő lehetett, így érthetővé válna egy ilyen kockázatos akció a Bejrútban tartózkodó Arúri ellen.

Bár Izrael hivatalosan nem vállalta magára a bejrúti támadást, illetve a Hezbollah sem hirdetett háborút, a megtorlás valószínűleg nem marad el. Újabb rakétatámadásokra, illetve Ciszjordánia területén elkövetett terrortámadásokra lehet számítani a következő időszakban.

 

19:29

Az Iszlám Állam vállalta az iráni terrortámadást

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a Kasszám Szulejmáni sírjánál elkövetett terrortámadásért, amelyet az elhunyt parancsnok halálának negyedik évfordulóján tartott megemlékezésen hajtottak végre, és amely csaknem száz halálos áldozatot követelt.

Egy a Telegram-csatornához eljuttatott, csütörtökön megjelent közlemény szerint a szunnita terrorszervezet két tagja hozta működésbe a robbanószerekkel megpakolt övét a temetőben összegyűlt tömegben az Irán délkeleti részén található Kerman városában.

Ez a terrortámadás volt a legvéresebb az országban az 1979-es iráni forradalom óta, a robbantás következtében további 284-en – köztük nők és gyerekek – megsérültek. Teherán bosszút fogadott, az ország alelnöke, Mohammed Mohber pedig Kermanban újságíróknak azt mondta, hogy Szulejmáni katonái nagyon erős válaszcsapást fognak adni a támadásra – írja a Reuters.

Korábban egy névtelen forrás az iráni állami hírügynökségnek arról beszélt, hogy az első robbantás öngyilkos merénylet volt. A terrortámadást szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte mint gyáva terrortámadást, és kifejezte részvétét az áldozatok családjának és az iráni kormánynak.

Az iráni hatóságok péntekre, az áldozatok temetésére tömegtüntetésre szólították fel a lakosságot, miközben az állami tévében látható képsorok szerint az ország több városában már most is tömegek gyűltek össze, akik azt skandálták, hogy „halál Izraelre” és „halál Amerikára”.

18:13

Moszad-vezető: likvidálni fogják az október 7-i Hamász-támadás minden végrehajtóját

15:56

Izrael mintegy százhúsz embert vett őrizetbe egy ciszjordániai menekülttáborban

izraeli háború Izrael Hezbollah Hamász Libanon
Kapcsolódó cikkek