Közélet

Az izraeli háború 95. napja – Az izraeli pénzügyminiszter szerint a hadsereg megkerüli a hatáskörét

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter úgy véli, hogy az izraeli hadsereg megkerülte hatáskörét egy Ciszjordániában felszámolt építkezés esetében. Mivel Smotrich felel a ciszjordániai polgári ügyekért is, véleménye szerint ezt neki is jóvá kellett volna hagynia.

Az izraeli hadsereg (IDF) egyik napról a másikra felszámolt egy illegális telepes építkezést a ciszjordániai Gus Ecion régióban található Pnei Kedem előőrsön. Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter nem nézte jó szemmel a történést, ugyanis szerinte megkerülték hatáskörét – írja a The Times of Israel.

Fotó: AFP

Smotrich nem csak Izrael pénzügyminisztere, hanem a védelmi minisztérium ciszjordániai polgári ügyekért felelős minisztere is, így jogosan bírálta az IDF központi parancsnokságát, amely állítása szerint 

megkerülte Smotrich hatáskörét, és a telepes építkezés bontását azonnali feladatnak tekintette.

Smotrich az üggyel kapcsolatban közvetlenül Joáv Galant védelmi miniszterhez fordult.

Az IDF újabb a palesztin alagutakra és föld alatti fegyverraktárakra bukkant a hét végén. Az IDF szárazföldi és légiereje közös hadművelettel mintegy harminc célpontot támadott, melyek egy része a föld alatt van a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Juniszban, ahol fegyvereket tároltak. Szintén Hán Juniszban számos fegyvert találtak a Hamász egyik harcosának járművében.

 

19:34

David Cameron: a kétállami megoldás nélkül sem Izrael, sem a palesztinok nem élhetnek biztonságban

A brit külügyminiszter szerint a válságok általában bizonyos lehetőségeket is teremtenek az előrelépésre, ezért reménykedni kell abban, hogy ez a megoldás kivitelezhető.

16:36

A háború lezárásáról és az azt követő rendezésről tárgyalt Izraelben Blinken

Az amerikai külügyminiszter széleskörű tárgyalásokat folytatott az izraeli politikai és hadi vezetéssel, ugyanakkor a Gázában fogva tartott izraeli túszok családjainak képviselőivel is találkozott.

13:36

Németország és Egyiptom szerint Gáza és Ciszjordánia a palesztinoké

A német külügyminiszter szerint a palesztinok és a gázai lakosság szenvedése nem folytatódhat tovább. Németország és Egyiptom egyetért abban, hogy a Gázai övezet és Ciszjordánia a palesztinoké – közölte kedden egyiptomi látogatása alatt Annalena Baerbock német külügyminiszter. 

11:54

Jordánia szerint Izrael támadásai csak rontanak a helyzeten

Jordánia külügyminisztere szerint a nemzetközi közösségnek határozott lépéseket kellene tennie a harcok beszüntetéséért, miközben Izrael illegális cselekedetei és támadásai csak rontanak a helyzeten.

09:04

Az Egyesült Királyság kész fegyveres erőkkel fellépni a húszi lázadók ellen

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint a jemeni húszi lázadók viselik a felelősséget a következményekért, ha nem hagynak fel a Vörös-tenger kritikus fontosságú szállítási útvonalain közlekedő hajók elleni támadásokkal.

Ciszjordánia izraeli háború Izrael IDF
Kapcsolódó cikkek