Közélet

Továbbra sem tud Gázába orvosi eszközöket szállítani a WHO

A heves bombázások, a mozgást korlátozó intézkedések és a szakadozó kommunikáció szinte lehetetlenné teszik a szállításokat.

Kénytelen volt törölni a Gázai övezet északi részébe szánt orvosieszköz-utánpótlás szállítását, mert nem kapott biztonsági garanciákat – közölte vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ez december 26. óta már a negyedik szállítmány, amit nem tudtak útnak indítani a szükséges orvosi felszerelésekkel az al-Avda kórházba és az észak-gázai központi gyógyszertárba.

Israeli attacks on Gaza continue
DEIR AL-BALAH, GAZA - JANUARY 5: An injured Palestinian man lays on a stretcher after wounded Palestinians are taken to the Al-Aqsa Martyrs Hospital for medical treatment following the Israeli attacks in Deir al-Balah, Gaza on January 5, 2024. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Ali Jadallah / AFP

A WHO az X-en közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy 

már 12 nap telt el azóta, hogy utoljára sikerült elérniük Gáza északi részébe. 

A szervezet szerint a heves bombázások, a mozgást korlátozó intézkedések és a szakadozó kommunikáció csaknem lehetetlenné teszi az orvosi szállítmányok rendszeres és biztonságos célba juttatását Gázában, különösen az északi régióban.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közleményében hangsúlyozta, hogy sokkolta az egészségügyi szükségletek és a pusztítás mértéke Gáza északi részén. Hozzátette, hogy a szállítmányok további késlekedése még több ember halálához és szenvedéséhez fog vezetni.

 

háború Gáza Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszerelés
Kapcsolódó cikkek