Kijev nem riad vissza polgári objektumok lövetésétől és attól, hogy kazettás lőszert alkalmazzon egy városközpont ellen, ahol nincsenek katonai létesítmények – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában a Belgorod elleni katonai csapásokat kommentálva.

Fotó: AFP

„Katonáink továbbra is mindent megtesznek, hogy ezt a veszélyt előbb minimalizálják, majd teljesen megszüntessék. A különleges hadművelet emiatt folytatódik” – mondta.

Nem kívánta kommentálni azokat az ukrán és amerikai hivatalos források által hangoztatott állításokat, amelyek szerint Oroszország észak-koreai rakétákat vetett be Ukrajnában.

„Inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy területünket és polgári objektumainkat, köztük Belgorod város központját a szilveszter előtti napon folyamatosan olyan lövedékekkel és rakétákkal lőtték, amelyeket Németországban, Franciaországban, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és más országokban bocsátottak ki. Erről ne feledkezzünk meg!” – emelte ki Peszkov.

Orosz beszámolók szerint az ukrán erők december 30-án Belgorod központját lőtték két kazettás rakétával és cseh gyártmányú sorozatvetők reaktív lövedékeivel. 

A támadás következtében 25 ember, köztük öt gyermek, életét vesztette és több mint százan megsebesültek.

Több mint 800 lakás és 132 magánház sérült meg akkor, de azóta a környéket többször ismét támadták Ukrajnából.

Olga Medvegyeva, a belgorodi régió belpolitikai kormányzóhelyettese elmondta, hogy az azonos nevű székvárosból és környékéről korábban 380 embert telepítettek át biztonságosabb területekre, akiket kedden még 80-an követtek. Egy másik kormányzóhelyettes, Andrej Milekin korábban összeállított jelentése szerint hét orosz régió üdülőtáboraiban mintegy kétezer férőhelyet készítenek elő a belgorodi iskolások elhelyezésére a meghosszabbított téli szünetben.