Közélet

Sojgu szerint Ukrajna védekezése csak elnyújtja a háborút

Az orosz hadügyminiszter szerint a kezdeményezés továbbra is az orosz hadsereg kezében van.

Továbbra is az orosz hadseregé a hadászati kezdeményezés az ukrajnai háborúban Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter szerint, aki elmondta, hogy Moszkva el fogja érni a különleges hadművelet célját.

Az orosz hadsereg parancsnokaival kedden megtartott online konferencián Sojgu kifejtette, hogy  az ukrán hadsereg tavaly több mint 215 ezer embert és 28 ezer haditechnikai eszközt veszített. Megfogalmazása szerint az orosz hadsereg módszeresen csökkenti az ukrán fegyveres erők harcképességét.

A tárcavezető szerint Ukrajna nyugati sugallmazásra folytatja a háborút 

és igyekszik megtalálni annak lehetőségei, hogy hadseregét feltöltse, ám ez nem változtat a frontvonal helyzetén és csak meghosszabbítja a katonai konfliktust.

Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Az orosz hadügyminisztérium keddi jelentése szerint az orosz fegyveres erők a dél-donyecki frontszakaszon két rohamot vertek vissza az elmúlt nap folyamán, az "érintkezési vonal" mentén pedig csaknem hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, közülük mintegy 240-en a Donyecknél vívott harcokban.A hadijelentés szerint többek között két lőszerraktárt, két gyalogsági harcjárművet, cseh Vampire sorozatvetők tíz rakétáját és hat drónt is megsemmisítettek az oroszok.

A megszállt és Ukrajnával határos orosz területeken működő helyi hatóságok több településről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Orjolban egy hőerőmű és egy emeletes lakóház megsérült.

A parancsnokokkal folytatott tanácskozáson Sojgu az idei év egyik legfontosabb feladatának nevezte az orosz nukleáris triád legmagasabb szintű harckészültségének fenntartását. Az ígérte, hogy az orosz hadsereget és a haditengerészetet továbbra is a legfejlettebb fegyverekkel fogják felszerelni, beleértve a mesterséges intelligencián és új fizikai elveken alapuló eszközöket.

Elmondása szerint a hadügyi tárca az ukrajnai "különleges hadműveletben" részt vevő csapatok átfogó ellátására fog összpontosítani, növelni fogja az ellátást a legkeresettebb eszközökből, biztosítani fogja a drónok minden típusának sorozatgyártását, az egészen kicsi méretűektől a nehéz csapásmérő pilóta nélküli repülőgépekig. De szólt arról is, hogy tervben van a kommunikáció javítása, a felderítés, a célmegjelölés és az ütegelhárítás hatékonyságának növelése, valamint a légvédelem és műholdkötelék képességeinek kiterjesztése is.

Sojgu szerint az orosz hadsereg folytatja az Ukrajnában szerzett tapasztalatok hasznosítását, aktívan bevonva az oktatásba a harci ismereteket szerzett kiképzőket. Hangsúlyozta, hogy a "különleges hadművelet" minden résztvevőjének és hozzátartozóiknak egyenlő szociális és egészségügyi garanciákat kell biztosítani.

 

Ukrajna háború orosz hadsereg Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek