Közélet

Az orosz-ukrán háború 685. napja – Oroszország újra Szumi megyét bombázza

Az ukrán katonai közlés szerint az orosz csapatok több tucat robbantást hajtottak végre több közösségben is a határ menti Szumi megyében, de halálos áldozatokról vagy a polgári infrastruktúra sérüléséről nem érkezett hír.

Az orosz erők hétfőről keddre virradóan nyolc közösséget bombáztak Szumi megye határának közelében – jelentette a regionális katonai közigazgatás. Az ukrán közlés szerint több tucat robbanást jelentettek. 

Ukrainian artillery units are repelling Russian attacks with intense fire in the Bakhmut direction
Fotó: Anadolu via AFP

Az orosz csapatok mintegy 18 alkalommal indítottak támadást a nyolc határ menti közösség ellen – írja a The Kyiv Independent. A beszámolók szerint 

összesen 61 robbanást rögzítettek, a támadásokat pedig különféle fegyverekkel, köztük aknákkal, aknavetőkkel, ágyútüzérséggel és drónokkal hajtották végre.

Krasnopillya közösség élte át a legintenzívebb támadásokat, 24 robbanást regisztráltak az elmúlt 24 órában. Krasznopillia falu az orosz–ukrán határtól mintegy 10 kilométerre nyugatra található. Áldozatokról vagy polgári infrastruktúrában történt károkról nem érkezett jelentés. A határ menti közösségeket naponta támadják a közeli orosz csapatok, 2022 áprilisa óta folyamatosan támadásokat intéztek Szumi megye ellen.

Az orosz erők hétfőn is több csapást mértek Ukrajnára, így többek között Harkivban, Hmelnyickijben, Dnyipropetrovszkban, Zaporizzsjában és Odesszában, valamint térségükben intenzív orosz támadásokról számoltak be. Az egész országra kiterjedő légiriadót rendeltek el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosát, Krivij Rihet is robbanások rázták meg.

 

17:58

Sojgu szerint Ukrajna védekezése csak elnyújtja a háborút

Továbbra is az orosz hadseregé a hadászati kezdeményezés az ukrajnai háborúban Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter szerint, aki elmondta, hogy Moszkva el fogja érni a különleges hadművelet célját. Sojgu kifejtette, hogy  az ukrán hadsereg tavaly több mint 215 ezer embert és 28 ezer haditechnikai eszközt veszített. Megfogalmazása szerint az orosz hadsereg módszeresen csökkenti az ukrán fegyveres erők harcképességét.

16:35

Ukrajna visszavág és célba veszi az orosz energiaszolgáltatókat

Több drón is energetikai létesítményeket talált el az oroszországi Orjol régióban kedd délután a térség kormányzója, Andrej Klicskov Telegram-bejegyzése szerint. Zelenszkij már tavaly jelezte, hogy a kritikus infrastruktúra elleni támadásokra Ukrajna válaszolni fog.

14:11

Már az orosz lakosok is véget vetnének a háborúnak

Az oroszok többsége támogatja a csapatok kivonását Ukrajnából a háború „céljainak elérése nélkül” – számolt be róla a The Independent a Verstka független orosz hírügynökségre hivatkozva. Az is kiderült, hogy a polgárok a háborút tartják életük legfontosabb és legnegatívabb körülményének, és azt szeretnék, ha a lehető leggyorsabban véget érne.

11:15

Zelenszkij válaszcsapásokat ígér az oroszoknak

Az ukrán államfő a hétfői orosz támadássorozatra hivatkozva tett ígéretet arra, hogy nem fogják válasz nélkül hagyni az orosz csapatok támadásait. A hétfői támadások többek között Zelenszkij szülővárosát is érintették.

09:05

A Fehér Házban találkoztak az amerikai fegyvergyártók, hogy Ukrajna segítéséről tárgyaljanak

Jake Sullivan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetője ülést hívott össze, melyen több nagy amerikai védelmi technológiai vállalat vezetője vett részt és arról tárgyaltak, hogyan segíthetnének felzárkóztatni Ukrajna haditechnológiáját.

 

oroszország Szumi megye ukrajna háború robbantás
Kapcsolódó cikkek