Reagált az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a szponzori szerződések körüli tegnap este kipattant botrányra. Ezt Kubatov Gábor, az FTC elnöke robbantotta ki, amikor megírta a közösségi oldalán, hogy a Mahart felbontotta a női kézilabdacsapat támogatási szerződését.

20221011 Budapest Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége   ÉVOSZ  konferencia kormányzati tájékoztató Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Lázár János építési és beruházási miniszter
Botrány a Fradinál: Lázár János döntése áll a háttérben. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Most az ÉKM a Világgazdasághoz eljuttatott közleményében ismertette, mi áll a történések hátterében. Azt írták, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter minden, az ÉKM tulajdonosi joggyakorlásába tartozó vállalatnál (így a Mahart hajótársaságnál is), háttérintézménynél 

elrendelte a szponzorációs szerződések felmondását, illetve megtiltotta új támogatási együttműködések megkötését.

Ezt azzal indokolták, hogy a közösségi közlekedést biztosító cégek forráshiányos helyzetében az ilyen típusú támogatások folyósítása nem időszerű. Azt is hozzátették, hogy a miniszteri döntés értelmében felszabaduló forrásokat az érintett cégeknek a szolgáltatásaik minőségének javítására és munkavállalóik bérnövelésére kell fordítaniuk.

Hogyan tört ki a botrány a Fradinál?

Ahogy arról a Világgazdaság hétfőn beszámolt, szerződést bontott a Ferencváros női kézilabdacsapatának egyik szponzora, a Mahart Passnave Kft. A döntést Kubatov Gábor, a klub elnöke hozta nyilvánosságra egy éles hangvételű Facebook-posztban.

Szerinte a szerződésbontás jogellenes, mivel azt a Mahart azzal indokolta, hogy a csapat eredményessége a tavaly márciusban három évre meghosszabbított szerződés aláírása után jócskán visszaesett. Pedig az igazság az, hogy a Fradi azóta Magyar Kupát nyert, döntőt játszott a Bajnokok Ligájában, és a magyar bajnokságot is hibátlanul, magabiztosan vezeti.

Az ÉKM mostani közlése viszont azt mutatja, valójában nem az eredményesség az oka a lépésnek.

Kubatov Gábor mindenesetre közölte, hogy a Ferencváros jogi eljárást kezdeményez az ügyben a megkötött szerződésre hivatkozva, már csak azért is, mert „a döntés ellehetetleníti a csapat működését”. Egyúttal üzent a Mahart Passnave döntéshozóinak is, akik szerinte igen tájékozatlanok. 

„Döntésükből jól látszik, hogy fogalmuk sincs az eredményeinkről, arról, milyen jó hírét visszük a hazánknak, a fővárosunknak és minden szponzorunknak itthon és külföldön egyaránt. Láthatóan nincsenek tisztában a sport társadalmi hatásaival. A Mahart Passnave vezére, Bényi Szabolcs mit sem sejt a nemzeti érzésekről, sem a sport oktatásban betöltött fontos szerepéről. Torkig vagyok az ilyenfajta módszerekkel és emberekkel” – zárta hétfői bejegyzését Kubatov Gábor.

Elhagyta a Fradi női kézicsapatát az egyik szponzor

A döntés Kubatov Gábor szerint ellehetetleníti a Bajnokok Ligája-győzelemre hajtó csapat működését.