Leleplezték és letartóztatták Kínában az MI6 brit hírszerző ügynökség feltételezett kémjét – jelentette be hétfőn a kínai állambiztonsági minisztérium. A Pekingben kiadott jelentésből kiderült, hogy a hatóságok azzal vádolják az MI6-et, hogy Kínába küldött egy külföldi állampolgárságú személyt információszerzés céljából.

The,Flags,Of,China,And,The,United,Kingdom,Waving,In
The flags of China and the United Kingdom waving in the wind. International relations and diplomacy. Global Finance and economy after the Brexit
Fotó: Shutterstock

Huang Moumou egy tengerentúli tanácsadó ügynökség munkatársa a kínai állambiztonsági minisztérium közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint. Hozzátették, hogy információik alapján 2015-ben az MI6 brit hírszerzési ügynökség egyfajta hírszerzői együttműködési kapcsolatot épített ki vele. Az MI6 professzionális hírszerzési képzést is tartott Huang számára Nagy-Britanniában és más helyszíneken is, illetve speciális kémfelszerelést biztosított a hírszerzési adatok gyűjtésére.

A kínai források szerint ezt követően az MI6 többször utasította Huangot, hogy lépjen be Kínába, és nyilvános személyazonosságát felhasználva szerezzen Kínával kapcsolatos hírszerzési információkat, valamint szervezzen be új embereket az MI6-be. A jelentésből az derül ki, hogy Huang nem rendelkezik kínai állampolgársággal, de pontos nemzetiségét és nemét nem közölték.

Alapos vizsgálatot követően az állambiztonsági szervek gyorsan bizonyítékokat találtak Huang kémtevékenységekben való részvételével kapcsolatban, és büntetőjogi intézkedéseket hoztak ellene

– jelentette be a kínai kabinet.

Kémkedés vádjával tartóztattak le 33 embert Törökországban

A gyanúsítottak emberrablásokat és felderítőtevékenységet végeztek az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak. A török biztonsági szolgálatok további 13 főt keresnek, akiket nemzetközi kémkedéssel vádolnak.