Ismeretlenek figyelmeztető molinót feszítettek ki a Mahart-Passnave nemzetközi hajóállomására a fővárosi Belgrád rakparton – erről az állami cég adott ki tájékoztatást pénteken.

fradi
Eldurvult a balhé, valakik figyelmeztettek: „El a kezekkel a Fraditól”. Fotó: Mahart

Az ismeretlenek által elkövetett akció hajnalban történt. Erre reagálva a Mahart-Passnave Kft. megerősítette a kikötő biztonsági szolgálatát, utasai, személyzete és a vagyontárgyak védelme érdekében.

A társaság emlékeztetett rá, hogy Mahart-Passnave évente több százezer látogatót, köztük olimpikonokat és világbajnok sportolókat fogad. Kiemelten fontosnak tartja a nemzeti értékek, a munkatársai és közönsége biztonságának védelmét. „Évtizedek óta biztosítunk rendezvényhelyszínt több sporteseménynek, sportszervezetek csapatainak és kiemelt állami eseményeknek, miközben évente több százezer utasnak kínálunk városnéző hajózást, valamint szállítjuk az utazókat Budapest, Esztergom, Visegrád és Szentendre között” – sorolták.

Azt is kiemelték, elkötelezettek amellett, hogy utasaik és munkatársaik biztonságban érezzék magukat. 

Ezért folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, 

hogy garantálhassák a zavartalan és biztonságos működést.

Mi áll a Fradi-botrány hátterében?

Még hétfőn derült ki, hogy a Mahart, mint szponzor, szerződést bontott a Ferencváros női kézilabdacsapatával. A fejleményt Kubatov Gábor FTC-elnök hozta nyilvánosságra. Szerinte a szerződésbontás jogellenes, ezért jogi útra terelik az ügyet.

Üzent a Mahart-Passnave vezérének, Bényi Szabolcsnak is (az ő neve szerepel a kifeszített molinón). Kubatov Gábor szerint a cégvezető mit sem sejt a nemzeti érzésekről, sem a sport oktatásban betöltött fontos szerepéről. „Torkig vagyok az ilyenfajta módszerekkel és emberekkel” – írta.

Később kiderült, Bényi Szabolcs nem saját hatáskörében járt el, a Mahart fölött a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) járt el. Egészen pontosan Lázár János miniszter hozta meg azt a döntést, hogy minden, az ÉKM tulajdonosi joggyakorlásába tartozó vállalat (így a Mahart hajótársaságnál is), háttérintézménynél

elrendelte a szponzorációs szerződések felmondását, illetve megtiltotta új támogatási együttműködések megkötését.

Ezt azzal indokolta, hogy a közösségi közlekedést biztosító cégek forráshiányos helyzetében az ilyen típusú támogatások folyósítása nem időszerű. Kubatov Gábor szerdán a közösségi oldalán jelezte: nincs vége az ügynek és pénteken 17:30-tól interjút ad a Hír TV-nek a témában, amiről a Világgazdaság tudósít majd.

Botrány a Fradinál: Lázár János döntése áll a háttérben

Kiderült, mi vezetett ahhoz, hogy váratlanul felmondták a Fradi női kézilabdacsapatának szponzori szerződését.