Közélet

Görög lőszerekhez juthat Ukrajna

Mielőtt a lőszerek szavatossága lejárna, Görögország inkább eladja őket.

Értékesítheti feleslegessé vált, illetve lejáró szavatosságú lőszereit Görögország, hogy azokat Ukrajnának adhassák – jelentette be kedden Níkosz Déndiasz görög hadügyminiszter a Real FM rádiónak adott interjújában.

A tárcavezető azokat az értesüléseket kommentálta, amelyek szerint Washington fegyvereket kért Ukrajna számára az athéni vezetéstől 

egyfajta ellentételezés gyanánt az ötödik generációs F–35-ös harci repülők szállításáért.

Soldiers of 406th Separate Artillery Brigade defend Zaporizhzhia direction
Fotó: Dmitro Szmoljenko / AFP

Déndiasz elmondta, hogy többször érkezett kérés az Egyesült Államok részéről, és valóban vannak olyan lőszereik, amelyeknek a szavatossági ideje belátható időn belül lejár, tehát eladhatók. Azonban ezeket is pótolni kell valamikor, ugyanakkor az eladás nagy bevételt jelent a görög hadsereg számára.

A hadügyminiszter több tízmillió euróra becsülte az értékesítés várható bevételét. Korábban a Pentapostagma görög hírportál arról írt, hogy az Egyesült Államok 50 ezer 105 milliméteres, 20 ezer 155 milliméteres és ötezer 203 milliméteres lövedéket tervez vásárolni Görögországtól, hogy ezzel feltöltsék az ukrán hadikészleteket. A tárgyalások végső fázisban vannak, a görög fél 47 millió dollárt (17 milliárd forint) kért a harceszközökért.

 

Görögország Ukrajna háború lőszer
Kapcsolódó cikkek