Közélet

Lőszerbeszerzésen sikkasztott az ukrán hadügyér

A honvédelmi tárca egy vezető tisztviselője közel 1,5 milliárd hrivnyát rakott zsebre a vádak szerint. Hiába az erőfeszítések, nem sikerül az ukrán korrpuciót felszámolni.

Az ukrán rendőrség letartóztatta a védelmi tárca egy vezető tisztviselőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tüzérségi lőszerek beszerzése során sikkasztott el közel 1,5 milliárd hrivnyát (13,8 milliárd forintot).

Mióta a tárca élén leváltották a minisztert, az ukrán hatóságok kettőzött erővel küzdenek azért, hogy felszámolják a korrupciót a minisztériumban, aminek legújabb eleme a pénteken közzétett letartóztatás. A tisztviselő nevét nem hozták nyilvánosságra.

tüzérségi lőszer, artillery shell 155mm
Ukrajnának minden lőszerre szüksége van, nem engedheti meg a korrupciót.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu / Anadolu via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem csupán a nyugati szövetségesek bizalmának elnyerése céljából tűzte ki a korrupció felszámolását az országban, hanem azért is, hogy a hadban álló állam minél hatékonyabban tudja felhasználni limitált erőforrásait. A tüzérségi lőszerek hiánya pedig egyre akutabbá válik, ami miatt egyes műveleteket is el kellett az ukrán hadseregnek halasztania – idézi fel a The New York Times.

A mostani vádak szerint a minisztériumi vezető tavaly decemberben írt alá szerződést a lőszergyártóval, ám a szerződést később felmondták, miután a minisztérium égisze alá tartozó beszerzési ügynökség új szerződést kötött 30 százalékkal olcsóbban, kihagyva a megállapodásból egy külföldi közvetítőt. Az új szerződés a szállítási időt is jelentősen lerövidítette ezzel.

A vádak szerint azonban 

a tisztviselő mégis meghosszabbította a szerződést, és átutalt mintegy másfél milliárd hrivnyát a külföldi közvetítő számlájára. 

Ha bűnössége bebizonyosodik, akár 15 év börtönbüntetést is kaphat.

Ez már nem az első korrupciós botrány a háború kitörése óta, tavaly két hadügyminisztériumi tisztviselőt is letartóztattak, amiért túlárazott szerződéseket kötöttek a tárca nevében. Az ügy miatt Zelenszkij végül kénytelen volt meneszteni Olekszij Reznyikov hadügyminisztert is, noha a tárcavezető semélyesen nem volt érintett az ügyben. Az ukrán államfő augusztusban a toborzóirodák vezetőit is menesztette, miután olyan hírek kaptak szárnyra, hogy pénzt fogadnak el azoktól, akik elkerülnék a mozgósítást.

Noha a botrányok ellenére Ukrajna továbbra is kap támogatást Nyugatról, az esetek érvként szolgálnak azok számára, akik ellenzik az ukrán háborús erőfeszítések finanszírozását. Az új védelmi miniszter, Rusztem Umerov zéró toleranciát hirdetett kinevezésekor a korrupcióval szemben.

 

Volodimir Zelenkszij háború korrupciós botrány lőszer
Kapcsolódó cikkek